Йовески

Страшен свидетелски разказ за най-жестоката катастрофа, ставала някога у нас. Потресаващи подробности изнесе пред bTV секретарят на областния съвет за сигурност на Перник Васко Пиргов, който е бил на мястото на инцидента заедно с първите полицаи и пожарникари.

Когато той пристига около 3:30 огънят вече е потушен и стават ясни мащабите на трагедията. „Не е за разказване, гледката е страшна, от задното дясно стъкло са скочили от автобуса“, каза пред bTV Пиргов.

Пътувайки към мястото на горящия автобус от Северна Македония, той спрял на бензиностанция „Кристал”. Там разбрал, че само преди час и половина автобусът спрял за почивка. Няма как шофьорът да е заспал, катастрофата е станала 20 минути след почивката, каза Пиргов.

На бензиностанцията обаче той разбрал, че шофьорите на рейса напълнили туби с нафта – допълнително гориво за автобуса. Потвърдили го и разследващите полицаи.

Пожарът е тръгнал от предната част на рейса, като според полицаите е имало туби с нафта при резервните гуми: „След като работи парното, от там излиза искра. Пътят беше осеян с нафта“, каза Пиргов.

Първоначалните информации гласяха, че шофьорът – един от първите загинали на място, не е успял да отвори вратите. Пиргов обаче каза, че средната врата е била отворена. А пред нея е имало изгорели хора. Не е за разказване, беше страшно, каза Пиргов.

Пожарът е бил толкова мощен и зловещ, че те не са успели да изминат няколко крачки, за да се спасят.

Оцелели са седмина души в задната част на рейса, които с голи ръце са счупили задното дясно стъкло.

Според Васко Пиргов, вероятно повечето жертви са се задушили.

Няма как да се извади тахо картата, тъй като предната част е напълно изгоряла: „Ламарината се е стопила“, каза експертът.

Несъобразена скорост и заблуда на водача вероятно са причинили автобусната катастрофа, смята Пиргов. „Не е за разказване, гледката е страшна”, каза той. Пиргов съобщи, че „настилката е перфектна“.

Според Пиргов вероятно шофьорът е карал с несъобразена скорост и се е заблудил, че кара в дясна лента в района на отбивка за крайпътна чешма. „Автобусът удря предна дясна гума в знак, който е хвърчал 45 метра напред. Пътната настилка беше перфектна, няма как да се е подхлъзнал автобусът. Няма спирачен път“, подчерта той.

Според него автобусът се е движел с над 100 км/ч и шофьорът не е реагирал адекватно. Вероятно се е спукал и резервоарът при първия удар. При триенето на метал в метал са се получили искри. Пожарът е тръгнал от предната част.

Според Васко Пиргов, вероятно повечето жертви са се задушили. „Предполагам, че за 2-3 минути автобусът е изгорял“, каза той.

Виж още:Три версии за ада на „Струма“! Първи кадри от горящия автобус-ковчег (ВИДЕО)Три може да са причините за инцидента с автобуса на магистрала „Струма”. Такова мнение изрази по Нов…Nov 23 2021skafeto.com

Адът на „Струма“: Фирмата-собственик на автобуса-ковчег е регистрирана в КюстендилТуристическата агенция е от Скопие, затова мисля, че повечето пътници в автобуса са от столицата. Тъ…Nov 23 2021skafeto.com


loading...