Състоянието на Каролев

За почивните дни от петък следобед до неделя вечерта в „Пирогов“ са ваксинирани 1 950 пациенти с препарата на AstraZeneca, отчете на брифинг директорът на лечебното заведение проф. Асен Батов. За сравнение той посочи, че от 27 декември до този уикенд са ваксинирани 4200, като 1250 са в втора доза.

Директорът на болницата посочи, че ефектът от „зелените коридори“ за ваксиниране е бил поразителен, като буквално за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 000 души, пише Дир.бг.

В петък следобед стартира ваксинирането на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, пред болниците в София и страната веднага се извиха опашки. Още в събота в болница „Пирогов“ беше осигурен зелен коридор за всички граждани, пожелали да се имунизират срещу COVID-19. На територията на лечебното заведение са организирани пет пункта.

Ваксинирането и днес през деня ще продължи докато има хора, обеща проф. Балтов.

„Днес след 13 ч. имаме възможност да отворим „зелените коридори“ в пет ваксинационни пункта в „Пирогов“. Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на Оксфорд. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30, но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати“, коментира проф. Балтов.

„По време на самата ваксинация в „Пирогов“ не е имало случай на тежка алергична реакция, която да изисква нужда от постъпване в токсикологична клиника или преминаване през спешен токсикологичен кабинет“, обясни още директорът на „Пирогов“.

Имало е обаждания с оплаквания за повишена температура, но това е било временно, като неразположенията са отшумели за 24 часа, успокои той.

След първата доза той каза, че не трябва да се пие алкохол 24 ч., може само чаша бира или вино, маската също трябва задължително да се носи, както и спазването на дистанция и дезинфекция трябва да продължат.


loading...