Пирогов коронавирус

„Натискът към „Пирогов“ е по-сериозен, повечето случаи на коронавирус са тежки. В момента се лекуват 36 души при нас, като 6 са в интензивни отделения.“ Това каза проф. Иван Поромански – директор на УМБАЛСМ „Пирогов“. Той добави, че болницата е подготвена за нова евентуална четвърта вълна, както и ако има заболели деца, пише Сега.

Според Поромански тежките случаи вероятно се дължат на това, че е летен сезон и заболелите късно посещават болница. Той посъветва хората да си правят тестове, дори и бързи, за да хванат инфекцията навреме. Както и да се ваксинират. За „Пирогов“ той поясни, че заради жегите ваксинацията не се извършва в познатия фургон пред болницата, а в три кабинета в нея.

ТУРИЗЪМ

Съвсем скоро държавата ще осигури безплатни антигенни тестове за всички пътуващи, които влизат и излизат от страната, съобщи министърът на туризма Стела Балтова пред Нова тв. Мярката е в рамките на инициатива на Еврокомисията. Засега здравното министерство и туроператорите, които организират изходящи пътувания са се договорили да се покриват разходите на български туристи, които се връщат от страни, попаднали междувременно в „червената зона“. Към момента безплатните антигенни тестове са само за организираните от туроператори пътуващи, но предстои съвсем скоро да обхване всички влизащи и излизащи, каза Балтова.

Тя съобщи още, че вече има настанени чуждестранни туристи в двата карантинни хотела в „Албена“ и Равда. Броят им бил „много малко“, а капацитетът в двата хотела е 140 места. В тези хотели се настанявали заразени чужденци само след указание на РЗИ Варна или РЗИ Бургас, като разходите за престоя в тях се поемал от самите карантинирани. Министерство на туризма започва разговори за разкриване на такива хотели и в зимните курорти.

Ресторанти и хотели със 100% ваксиниран персонал, няма да бъдат затваряни при нарастване на ковид-пандемията, обяви Балтова. „В Оперативния план, който беше приет от Министерски съвет, се следят няколко показателя като процента заболели, запълняемост на болничните легла и др. Ако 100% е ваксиниран персоналът и посетителите са 100% ваксинирани, няма да има пречка да работят“, каза министърът на туризма.

Виж още:Изненада – „Пирогов“ спира ваксинирането срещу К-19Една от най-големите болници у нас – „Пирогов“, спира ваксинирането срещу COVID-19. Очаква се това д…Aug 10 2021skafeto.com


loading...