три отказа за прием

„Пирогов“ не приема констатациите на НЗОК за фалшиви хоспитализации и други нарушения при отчитането на дейност и ще направи възражения по тях, съобщиха от лечебното заведение. Вчера касата потвърди, че при проверка е установила редица нарушения в института, поради което иска да й бъдат възстановени над 1 млн. лв., пише Сега.

Спешният институт от самото начало отхвърля твърденията, че е получил два пъти пари за едни и същи пациенти, които веднъж са лекувани за коронавирусна инфекция, а месец по-късно изненадващо влизат в болницата за лечение по други пътеки, главно чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Преди месец служебният екип на МЗ обяви, че се проверяват около 900 хоспитализации и изключи вероятността действително да става дума за усложнения след прекарана инфекция, тъй като случаите са твърде много.

„Пирогов“ бе третата голяма болница в София, в която се подават сигнали за нарушения. Фалшиви хоспитализации бяха установени и в болница „Лозенец“, макар че там по-големият скандал е с незаконните трансплантации. В „Александровска“ пък бяха установени твърде големи загуби в последните години, когато шеф на болницата е бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

ПРОВЕРКАТА

Вчера от НЗОК информираха, че между 28 май и 10 юли е извършена проверка в спешния институт. Проверени са 802 броя съпътстваща пациента документация „История на заболяването“ на задължително осигурени лица, хоспитализирани по 4 клинични пътеки – за лечение на чернодробни заболявания (цироза), на остра бъбречна недостатъчност, за оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово реконструктивни операции и за контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения.

Проверката е установила няколко вида нарушения – неспазен диагностично-лечебен алгоритъм, отчетена, но неизвършена дейност, заплащане от страна на гражданите на медицинска дейност, която е била заплатена и от НЗОК, включени медикаменти, които не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение, отчетена и заплатена дейност за конкретни лица, които не са пролежавали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в медицинската документация. Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на компетентните органи за последващи действия, уточняват от касата.

Виж още:„Пирогов“ има да връща над 1 млн. лв. заради тежки нарушенияНеоснователно получени суми в размер на общо около 1 104 743, 20 лева ще трябва да върне УМБАЛСМ „Пи…Jul 12 2021skafeto.com

В „Пирогов“ тече проверка за фалшиви хоспитализации„Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и за фалшиви хоспитализации в…Jun 10 2021skafeto.com


loading...