пирогов четирима

„В „Пирогов“ има четирима интубирани в тежко състояние и 7, които са в добро състояние. Както се разбрахме, ще съобщавам тежките случаи. Единият е в много тежко състояние и е възможно да има много лош изход. Съобщих по-рано за двама болни на ръба, с дихателна недостатъчност, но се държат“, каза ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб във ВМА.

Хората в никакъв случай не трябва да бъдат успокоявани, обърна се той към медиите. Просто всички трябва да спазват стриктно наложените мерки – до една, но без паника, защото в противен случай „ще стане страшно“.

„Вчера набързо направихме сметки, че ако оставим нещата да се развиват така, ще ни трябват около 500 хиляди респиратора, които няма откъде да вземем – няма ги в цяла Европа. Хората трябва да изпълняват всички мерки, които са по карантината, защото иначе ще стане страшно. Без паника и съвсем осъзнато, че това е единственото нещо, което може да даде резултат. Ако ще да вземем и 10 хиляди респиратора, те 80% от сложените на респиратори умират. Голяма работа, че ще имаме респиратори“, заяви Мутафчийски.

По думите му, вчера са били изследвани около 350 души за коронавирус.

„Критериите за това кои лица се тестват, са ясни. Това са лица със заболявания. Където има хора с респираторни заболявания, трябва задължително да се тестват. Имаме данни, че на някои места това не се спазва и реагираме чрез органите на реда“, посочи той.
„Заразата се атакува, когато лишиш вируса да се предава от човек на човек. Всички, които имат контактни лица, трябва да разберат дали са здрави. Това правим и тук от 26 февруари“, заяви още началникът на щаба.

„На всеки 11 заразени сме открили двама и смятаме, че сме обхванали голяма група от заразените лица. Първите случаи от Габрово и Плевен са добре, но трябва да се изчистят. Поставил съм задача на лекарите да изработят предложение и стратегия, използвайки световна научна литература. Искам да посочат кога можем да преценим, че те са стабилни и можем да ги изпишем“, обясни ген. Мутафчийски.

„Ще дойде време, в което няма да можем да си позволим да гледаме здрави хора в болниците, а пред болниците да умират, ако не се спазват мерките“, предупреди той.

Ген. Мутафчийски обясни, че Италия и Германия не се намират в една и съща фаза на епидемията и заради това има такава значителна разлика в броя на починалите.

„Теорията ви сигурно е, че и без това умират много хора в Италия. Винаги умират много хора, но когато са диагностицирани с коронавирус, тогава хроничните им заболявания са катализатора за тази смърт и затова италианците посочиха най-честите причини за смърт – сърдечно съдовите заболявания, диабет, астма“, обясни шефът на Кризисния щаб.

„Преди 12 часа Германия заяви, че вече няма да тества за коронавирус. След като излезе публикация във вестниците, може да има починали без симптоми, но в действителност това не може да се случи. Има толкова много информация и когато правите публикации не пропускайте да казвате най-важните неща – кои са симптомите и как да се дезинфекцират хората. После пускайте умрелите без симптоми“, апелира шефът на Кризисния щаб.

Виж още:Извънредно от щаба: Мерките ще продължат в пълен обем до 12 априлСамо един нов случай на коронавирус е регистриран през нощта в страната. Пациентът, който е от София…Mar 26 2020skafeto.com

loading...