пирогов яйце

Хибридната хирургия на „Пирогов“ спаси 33-годишен, погълнал дървено яйце, съобщиха от болницата.

Малко след полунощ мъж от Дом за медико-социални грижи във Видин е транспортиран по спешност в лечебното заведение с чуждо тяло в хранопровода.

Рентгена показал, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра, предава Дир.бг.

Мъжът е интубиран незабавно, а дежурните екипи на най-голямата спешна болница в страната успели отстранят застрашаващия живота му предмет.

Спасиха млад мъж в "Пирогов", глътнал дървено яйце (СНИМКИ)

Спасиха млад мъж в "Пирогов", глътнал дървено яйце (СНИМКИ)

Спасиха млад мъж в "Пирогов", глътнал дървено яйце (СНИМКИ)

Случаят събра екипа на началника на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов с този от Клиниката по хирургия в 5 часа тази сутрин за спешна операция.

Специалистите се стремили да избегнат агресивния подход чрез торакотомия или отваряне на гръдния кош на пациента, чрез иновативен хибриден и много по-щадящ метод.

Лекарите направили миниразрез в областта на стомаха, през който ендоскопски успели да огледат чуждото тяло от всички страни – през стомаха и през устата.

След 4 часа усилия успешно отпушили хранопровода на мъжа и извадили през устата дървено яйце.

„Не сме имали до сега такъв случай. В световната медицинската литература има докладвани само няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа намеса, сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът и засегната от чуждото тяло част на хранопровода“, коментира началникът на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов.

Още от България


loading...