пирогов 61 ваксини COVID-19 България

За съжаление изобщо не е добра обстановката. За последните две денонощия общият брой на заразените с коронавирус лекари и персонал в „Пирогов“ е 61. Има и 60 пациенти, които са заразени в средата. Това каза пред БТВ директорът на болницата проф. Асен Балтов.

„Това няма нищо общо с другите пациенти – 79 в отделението за COVID“, уточни той.

От днес в лечебното заведение ще започне преразпределение на етажите и два от тях ще бъдат отделени за новозаразените с К-19. Единият етаж ще е за пациентите, а другият – за заразените лекари и друг персонал на „Пирогов“, които имат нужда от лечение.

По думите на Балтов, това което се е случило, е естественият път на един дифузен процес. Той напомни, че всички пациенти, които постъпват в болницата, се тестват за коронавирус. Понякога обаче са в период, в който тестът не дава положителен резултат, а вече са заразени, уточни професорът.

Той призова за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Иначе няма да можем да лекуваме никого, предупреди лекарят.

В момента в „Пирогов“ заради липса на персонал не работят три клиники. Възможно е болницата да помоли за помощ млади специалисти, които да работят в отделенията извън тези за лечение на К-19.

„Възможно е да намалим обема на работа, но в никакъв случай няма да спре дейността на болницата. Който може да бъде лекуван, ще бъде. Но когато не можем да функционираме изцяло в чиста среда, ще бъде рисково и за самите пациенти. За следващите два дни ще бъде важно да видим какви ще са щетите от заразени в Пирогов. Правилата се спазват“, добави проф. Балтов.

Според директора на „Пирогов“ оставката на шефа на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев е била пресилена реакция, защото д-р Пенчев се е справял много добре с работата си.

Директорът на „Пирогов“ отказа да коментира решението на СРЗИ да отпадне карантината на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев.

„Апелирам за затягане на мерките, иначе ще стане така, че болниците няма да могат да работят с никакви пациенти“, настоя д-р Балтов.

Виж още:Проф. Балтов: Пирогов е препълнен! Къде е Мангъров със сладоледчетата и гевречетатаАз съм неспокоен от това как колегите ми работят. През последните два месеца всички бяха по-спокойно…Oct 19 2020skafeto.com

Проф. Балтов се скара в ефир на Хекимян заради К-19 и даде страшна прогноза за края на месецаЗа мен увеличението е заради неспазването на елементарни мерки, за които от повече от 6 месеца повта…Oct 12 2020skafeto.com

Проф. Балтов с извънредни новини за състоянието на премиера Борисов„Доколкото знам състоянието на премиера е стабилно, колегите от ВМА ще го лекуват“. Това обяви дирек…Oct 26 2020skafeto.com

loading...