плаващи сметища

Само ден след края на проливните дъждове и предизвиканите от тях наводнения, нов проблем се появи в редица райони на страната – огромни плаващи сметища в реките.
Бурните води понесоха тонове боклуци – от пластмасови бутилки и торбички до телевизори и хладилници. Най-голямото плаващо сметище е в река Искър до ВЕЦ Своге, където всякакви битови отпадъци – бутилки, телевизори, хладилници, седалки от автомобили и всякакви други боклуци, са примесени с клони.

„Същината на проблема е много по-дълбока, а именно все по-честите преливания и проблеми, които създава реката. През годините има все повече наводнения. Въпросът, който си задават жителите на общината, е дали причината са само лошите метеорологични условия“, каза пред bTV Лора Петкова, която сигнализира за проблема.

По думите й реката много често излиза от коритото си дори при не толкова лошо време. Тя попита колко често реката се почиства и от кого, както и дали са изграждани някакви диги през годините.

„Интересното е, че има един проект, който е финансиран безвъзмездно от ЕС и е на стойност почти 6 млн. лв. Той е за изграждането на система за контрол на водите на река Искър. Стартът на проекта е от 2016 г. Аз питам къде са резултатите и на какъв етап е този проект от развитието си“, каза Петкова.

„Не се смятаме за виновни, защото този боклук винаги го е имало в реката. В момента го виждаме така натрупан заради високите води през последните дни. Поради тази причина ВЕЦ-овете не работят и отпадъците остават в коритото на езерото пред тях. В нормално ситуацията, когато те работят, имаме съоръжения за почистване на водата, които автоматично събират този боклук, след което се извозва“, обясни Васил Шуманов, представител на ВЕЦ Своге.

„Ние нямаме задължението да почистваме отпадъците, но все пак се смятаме за социално отговорни“, допълни той.

Граждани на град Средец пък сигнализираха в социалните мрежи за плаващи отпадъци в река Средецка. Кметът на града Иван Жабов увери, че след нормализиране на ситуацията с валежите, реката ще бъде почистена.

Виж още:След потопа: Половин България е под вода, над 100 населени места са без токНад 100 населени места са без ток в следствие на проливните дъждове през последните часове. Към моме…Jan 12 2021skafeto.com

loading...