плановите операции

Добрите тенденции в разпространението на COVID-19 засега ще доведат до две промени в действащите противоепидемични мерки, стана ясно днес, предава Сега. „Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им“, разпореди премиерът Борисов на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Ангелов пропусна да съобщи тази новина на редовния си брифинг, но впоследствие, на зададен въпрос, обясни, че задължително ще се приема в болница с антигенен тест, който ще се прави безплатно.

Следващата седмица ще се възобнови и част от практическото обучение в училище, каза Ангелов, но уточни, че това ще са само практики, които не могат да се проведат в електронна среда. Заповед ще има утре, като ще има и списък на практиките, които ще се възобновят. За друго разхлабване на мерки е рано да се говори, посочи министърът.

Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици да се ваксинират, обяви Ангелов. Той отдаде това на повишената информираност на хората и благодари и на медиите, че дават гласност на правдива информация за ваксините. Приблизително половината от лекарите и сестрите в лечебните заведения желаят да се ваксинират, а тръгнахме от около 30%, коментира министърът. Същото се наблюдава и сред учителите – има учители извън 21-те процента, които първоначално се записаха, които искат да се включат във ваксинацията. Ангелов увери, че ваксини има за всички. Българската държава е осигурила достатъчно количество ваксини за всеки български гражданин, категоричен бе той.

Политиците трябва малко да спрат да експлоатират темата за изборите, за да не стигнем дотам да избираме народ, а не политици, каза Ангелов на въпрос как ще се подсигури безопасност на изборите.

Не говорим за нов щам, а за вариант Великобритания, коментира доц. Кунчев. В момента текат изследвания стигнал ли е той у нас, като такава информация ще имаме в края на януари. Подготвяме и стартиране на изследване за имунитета, за ефективността на различните ваксини.

Ваксините задължително трябва да минат през централизирана процедура, за да се ползват в ЕС, коментира шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов на въпрос ще купуваме ли руска ваксина. България би прилагала руска ваксина само ако Европейската агенция по лекарствата я одобри за употреба, посочи той. За Sputnik V се заговори покрай изказване на шефа на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев тази сутрин пред БНТ. „Поръчали сме най-много дози от ваксините на АстраЗенека. В ЕК се обсъжда да има възможност за ваксинация един път с руската ваксина, друг – с АстраЗенека“, каза той пред БНТ. Става въпрос за намерението двете производителки да започват изпитвания на комбиниран продукт от двете ваксини, които са близки по дизайн.

ТЕНДЕНЦИИ

Отчитаме изключително добра тенденция от въведените мерки, като това рефлектира и върху използваемостта на леглата, каза Ангелов. 32% е заетостта на леглата за неусложнени случаи, а на интензивните легла е 44%. 14 853 български граждани са излекувани с негативни PCR за една седмица – повече от три пъти от новозаболелите за същия период, отчете още министърът.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че сме на девето място в ЕС/ЕИП по смъртност и на 27-о място по заболяемост. След един спад в тестването, който бе нормален за празниците, започваме да наваксваме и вървим към средните показатели в Европа, посочи той.

Все пак трябва да наблюдаваме и негативните тенденции, те са най-вече във Великобритания и Чехия. Те се дължат най-вероятно на т.нар. нов щам, коментира шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Нито един гражданин не трябва да отслабва бдителността си, носете маски, спазвайте дистанция, избягвайте излишни контакти и събирания с хора, призова той.

15 области имат заболяемост до 150 на 100 000 души население, а 13 имат между 150 и 300 на 100 000 души население – този резултат дължим на всички български граждани, които вярваха в мерките, спазваха ги и се вслушваха в съветите на здравните експерти, коментира здравният министър.

Виж още:Борисов: Така добре управляваме пандемията, че ще пуснем и големите ученици в класМинистър-председателят Бойко Борисов, придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и бл…Jan 13 2021skafeto.com

loading...