Планът за възстановяване бе подобрен и коментиран на ниво експерти в ЕК.

Това каза служебният министър-председател Стефан Янев пред Дарик радио. Той обърна внимание, че съществува един почти непреодолим проблем – да се постави точна дата за затваряне на „Мариците“. „Изправени сме пред дилемата дали можем да вземем такова решение, или да се опитаме да намерим друго решение с ЕК“, каза той.

Според Янев 2036 година е приемлив срок за затваряне на Мариците, но темата ще бъде поставена и на политическо ниво, в Европейския съвет. „Ще търсим варианти за решение и най-късно до края на септември или началото на октомври

Планът за възстановяване ще бъде изпратен“, уточни той.

Служебният премиер посочи, че другият основен проблем е инфлацията. Неумението на политическите партии да разчетат желанието на хората доведе до трети поред избори в една година, каза още Стефан Янев. Според него партиите трябва да търсят път към хората и да си зададат въпроса, защо намалява избирателната активност. За заявката на бившите вече членове на първия кабинет „Янев” – Кирил Петков и Асен Василев, да участват в изборите на 11 ноември, премиерът каза, че в един отбор незаменими хора няма, всички трябва да работят като един отбор. „Отношението ни към тях и към всички останали партии ще бъде еднаква, да се създадат равни условия за всички“, подчерта премиерът. Според служебния премиер енергетиката е сектор, който е бил пренебрегван в последните 10 години. Енергийната система работи на прага на възможностите си, но в момента цените са едни от най-ниските в Европа.

Липсва устойчива стратегия за развитието на енергетиката, каза той Янев препоръча всички партии да се обединят за решаването на проблемите в този сектор.

Развитието на ядрена мощност изглежда като логичен процес на фона на Зелената сделка, посочи още премиерът.


loading...