плевнелиев нова телевизия
Росен Плевнелиев

С късна дата бившият държавен глава Росен Плвенлиев скочи срещу бившия пример Иван Костов. „Луканов назначи Иван Костов в първото демократично правителство на България“, изтърси интригата на деня в предаването „Плюс – минус“ по Нова телевизия президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

„Влиянието на Иван Костов в Демократична България (ДБ) е голямо. Няма нищо случайно, че Костов е посочен от Луканов в първото посткомунистическо правителство. Това са зависимости. Казвам, че е очевидна ролята, която Костов изпълнява дясното в България да бъде разделено“, заяви Плевнелиев в ефира на Нова телевизия.

Според него, въпреки че премиерът (1997 – 2001 г.) Иван Костов е постигнал и добри неща за България, след 2001 г. ролята му е да разделя.

„За мен е повече от ясно, че ДБ играха мълчаливо, но заедно с Мая Манолова на втория тур“, сочи неговият анализ на местните избори в София.

Росен Плевнелиев намира за недопустимо поведението на ДБ – „да подкрепиш този, който е защитавал Пламен Орешарски, след като толкова си протестирал срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС“. По думите на Плевнелиев има опасност ДБ да се подведат по популизма.

„Те водиха кампания денонощно срещу ГЕРБ, месеци наред – с оплюване, критикуване, не казаха една добра дума нито за газовия конектор, нито за Ф-16, нито за огромната перспектива България да влезе в еврозоната, което, вярвам, е важно за „Демократична България“. Една дума, едно позитивно нещо не казаха! За мен това е тяхно съзнателно решение – да не се каже нито една дума срещу Мая Манолова, срещу президента Радев, срещу БСП. ГЕРБ беше позициониран като основен враг, въпреки че са от едно и също семейство – на ЕНП. Мен ме боли, когато брат срещу брат върви“, продължи да критикува Плевнелиев.

Плевнелиев подчерта, че липсва лидерство в ДБ.

„Предстои решаваща битка на изборите през 2021 г., в която от една страна ще бъдат популистите – президентът Радев, Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Мая Манолова – те са едно, те си подават много добре топката. Но на мен ми се щеше на другата страна на барикадата да бъдат демократите, проевропейските, продемократични сили. За съжаление Демократична България премина изцяло в лагера на популистите“, категоричен бе Росен Плевнелиев пред Нова телевизия.

„Има два варианта от моя гледна точка за ДБ. Ако лидерите на ДБ си подадат оставките и намерят един нов български Макрон с ясна ценностна система, който да дърпа България напред, ще бъде много добре за страната ни. От друга страна, също ще е добре да си подадат оставките и да си изберат Мая Манолова за шеф – поне ще се знае кой кой е“, добави към анализа си за ДБ Плевнелиев.

В същото време Росен Плевнелиев отхвърли твърденията, че баща му е от БКП. Той каза, че баща му е работил в отдел „Образование“, бил е литератор, с „който се гордее“. А самият той не бил комсомолски секретар, каквато информация излезе наскоро.

Бившият президент напомни, че през 2021 г. предстоят парламентарни избори, които ще са ключови за България. Той ги определи като „Решаваща битка“. В тази връзка той отрече и предположенията, че ще прави партия.

„Нямам никакви задни мисли и не се връщам обратно в политиката. Говоря като активен гражданин, като човек, който остана в България“, заяви още Плевнелиев в ефира на Нова телевизия.

И обясни: „Мен ме боли, когато се получават подобни конфликти. Нямам никакви намерение да се върна в политиката. Говоря като активен гражданин, който остана в България и милее за нея. Бях честен. Казах каквото мисля. Изминаха едни стратегически избори. Те отварят пътя към следващия още по-важен вот през 2021 г. за президент и министър-председател. Има голям риск да се промени посоката на страната. Местните избори бяха последните преди решаващата битка през 2021 г. Тогава от една страна ще бъдат популистите, а от другата ми се искаше да бъдат демократите.“

Той коментира и избора на нов главен прокурор. Според него правителството е допуснало грешка, че не е издигнало друг кандидат, за да има истинска битка.

Запитан за състоянието на НАТО и коментарът на френския президент Емануел Макрон, Плевнелиев бе категоричен, че НАТО е важна организация.Плевнелиев се намести на мястото на Цветанов в ГЕРБПървият, който днес излезе на трибуната на националната работна среща на ГЕРБ с кметове и общинари в…Nov 7 2019skafeto.com

Плевнелиев е виновен за провала с „Фолксваген“, искаше Борисов да уреди завода, а той да смуче париС днешното изявление на Росен Плевнелиев маските паднаха! Той се демаскира и след като свали маската…Oct 21 2019skafeto.com

loading...