Надя Чолакова е разследващ журналист и майстор на криминалния репортаж

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„Новината от последната седмица е, че премиерът Кирил Петков заговори за лустрация на бизнеса. Това може да разкрие истината за създателите на групировките. Всички знаят как са създадени. Добре е да се изчисти този преход, защото това е, което го направи толкова кървав“, коментира разследващият журналист Надя Чолакова в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви.

Надя Чолакова е и майстор на криминалния репортаж. Специализира разследваща журналистика в няколко големи европейски столици. Текстовете ѝ за подземния свят са нестандартни и различни. В своите разследвания тя проследява българската мафия в контекста на международната престъпност.

Поредицата „Живей бързо“ започва да излиза от 2007 г. и до този момент от нея са издадени четири части в над 200 000 тираж. В най-новата книга „Живей бързо 5. Залезът на босовете“ на издателство „Ентусиаст“ Надя Чолакова описва краят на едно пожертвано поколение, което скача в престъпността. Поколение, в което героите стават антигерои, а идеалите се израждат.

По думите ѝ „всичко живо от босовете, което не е предало богу дух заминава на топло по екзотични дестинации като Дубай и Доминиканската република“.

„Идва новата смяна в престъпния свят, която не е толкова атрактивна. Залезът носи красота, тържественост, има величественост. Босовете наистина бяха трагични фигури, които бяха пожертвани“, каза Чолакова.

„Всички са знаели, че са спуснати да извършат преразпределението на едни червени пари. Впоследствие те стават силни, започват да финансират всички партийни централи“, каза разследващият журналист.

Според нея „всяка власт подкрепя една групировка“: „Има легенда, че СИК са по-близки до червените. ВИС започват възхода си след „Виденовата зима“. Според свидетелите, с които тя е говорила, „по времето на царя е било най-либерално“ за престъпните групировки.

„Има теория, че Илия Павлов е върнал царя в България. Тогава казваха като жаргон „Този е министър на Васил Божков, тоя – на Илия Павлов“. Партитата на Илия Павлов приютяваха целия елит. Той беше като Великия Гетсби. Всички искат да се доближат до него. След това започва една спирала от дългове и краят е трагичен“, коментира Чолакова.

По думите ѝ повечето от старите босове като „Маджо и Маргините са легализирали своя бизнес и притежават хотели на „Слънчев бряг“. Децата на Таки пък следват в Дубай и са приближени към един от шейховете на ОАЕ.

„Сега идва друго поколение. При предишните имаше дисциплина, авторитет. Трябваше да бъдат видими фигури и фасада. Мето Илиенски казваше „Ние сме цаци за пържене в медиите“. До всеки от тях е имало по един генерал. Те също имат своите поколения“, казва Чолакова.

Според нея членовете на старите групировки са били своеобразни патриоти: „Те са им промивали мозъците, че се борят с чуждите мафии“.

Един от новите играчи в криминалния свят е Ради Ланчето. „В Люлин го помнят като добро дете. Започна да се развива през 2014 г., когато старите босове отиват в Дубай и ЮАР, заема освободената ниша. Прави организация с интегрирано разпространение и производство“, разказа Чолакова.

„Укрива се до 2019 г., когато сам се предава заедно с още трима души. Пропяват срещу шефове на ГДБОП и тях ги хващат през 2020 г. После пак го пускат и той изчезва“, казва Чолакова. По думите ѝ делото на Ланчето ще се точи с години, защото има над 40 обвиняеми, а мантрата „ние ги хващаме, те ги пускат“ ще продължи да действа, докато не се създаде синхрон между прокуратура и МВР.

Случаят с изтеглените средства за строежа на магистрала „Хемус“ показва някакъв „ренесанс на 90-те, когато се трупаха пари в сакове и гардероби“, коментира Чолакова.

„Въпросът е къде са парите и кой е мозъкът на цялата тази схема. Тоз клетник, куриер, е бушон. той не е защитен свидетел в момента и ако го пуснат под домашен арест, ще има опасност за него“, каза журналистката.


loading...