подкуп

Почти една трета от жителите на Евросъюза са разчитали на лични връзки при достъпа до здравеопазване по време на Covid кризата, а около една пета от гражданите на Румъния, България, Унгария и Литва са платили подкуп за подобни услуги. Това разкрива проучване, цитирано днес от в. „Гардиън“ и БНР.

В 27-те страни от ЕС близо две трети (62%) от 40 000 анкетирани в проучването на „Трансперънси Интернешънъл“ посочват, че корупцията в правителството им е сериозен проблем, а три четвърти (76%) заявяват, че ситуацията е в стагнация или се влошава, отбелязва още вестникът.

Авторите на доклада „Глобален барометър на корупцията – ЕС“ заявяват, че разкритията са тревожни с оглед на подготовката на общността да отдели милиарди евро за постпандемично възстановяване.

Докладът обрисува и картина на недоволство от топлите отношения между големия бизнес и правителствата, както и висока степен на пряко участие на граждани в корупционни практики с цел достъп до публични услуги.

Най-висок дял на хора, които казват, че са дали подкуп, за да си осигурят услуга в здравеопазването е в Румъния (22%), следвана от България (19%).

По-малко от 20% от жителите на Дания и Финландия смятат корупцията в правителството за голям проблем в страната си. Но над 85% от българите, хърватите, кипърците, италианците, португалците и испанците са на противоположното мнение.

В нито една страна не преобладава мнението, че корупцията намалява. Най-позитивният резултат е в Словакия, където това смятат 39 на сто от жителите.

Виж още:Кошмар във Велико Търново – петгодишно дете почина в болница, започна проверкаПетгодишно дете е починало в областната болница във Велико Търново. Започнала е вътрешна проверка в …Jun 14 2021skafeto.com

Медици в Благоевград се лекували от COVID в болница и получавали заплати и бонусиМедици от белодробната болница в Благоевград са се водили хоспитализирани с коронавирус в същото здр…Jun 11 2021skafeto.com

Отстраненият шеф на болница „Лозенец“ не пуска власттаБившият шеф на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов е блокирал назначаването на новия съвет на дир…Jun 8 2021skafeto.com


loading...