https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Реалното поевтиняване на хляба е между 2 и 6% след въвеждането на нулева ставка ДДС за хляба, каза главният икономист на КНСБ Любослав Костов в ефира на „Тази сутрин“ по bTV. Той разясни, че обявеното по-рано поевтиняване на хляба с до 20%, включително и от икономическия министър в оставка Корнелия Нинова, се забелязва в не повече от 4-5 от големите градове и то само в онази част, в които има големи хранителни вериги. В малките търговски вериги в малките градове поевтиняването е почти незначително, а някъде изобщо не се наблюдава.

Този резултат е установен след проучване на синдиката, проведено в 20 областни града в периода от 6 до 9 юли, проследяващо цените на хляба след въвеждането на 0% ДДС за хляба.

„Държа да отбележа, че имаме и 0% ДДС и на брашното, което е междинна стока и би трябвало да има по-голям ефект. Така че ние имаме 60 милиона в момента загуба за бюджета и от тези 60 милиона не повече от 1/4 ще стигнат до крайния потребител“, каза Костов.

При различните видове хляб има различно незначително поевтиняване като при типовия хляб поевтиняването е едва между 0 и 0.2%, при ръжения и царевичния хляб между 2 и 4% бял хляб пълнозърнест между 5 и 6%, показват данните на КНСБ.

Според синдиката цените на хляба в малките и големите търговски обекти са намалели след актуализацията на държавния бюджет. „В малките места, където не намалява цената си проличава къде има сива икономика, къде продавачите не са коректни и формират цена по висока от пазарната, такава каквато трябва да бъде“, каза Костов.

По негови думи най-купуваният хляб е поскъпнал с 116% юни 2022 г. спрямо юни 2021г. изваждайки намалението от 6%, ще покаже дали наистина потребителите ще усетят поевтиняването.

Костов заяви, че очакваме и по-висока инфлация за юли от обявените 15,6% за юни, като прогнозите са до края на годината тя да стигне до 19%.