пожар в дом за възрастни хора

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Девет души са загинали при пожар в дом за възрастни хора във варненското село Рояк, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морския град.

Сигналът за пламъците е подаден малко преди 18 часа тази вечер. Веднага на място са изпратени 5 пожарни и спасителни екипа, както и линейки на Спешна помощ.

По първоначални данни огънят е започнал от покривната конструкция на сградата и е засегнал третия етаж, предава Дир.бг.

Девет души са загинали, но има и обгазени, допълват от полицията.

Пожарът е погасен, като действията на огнеборците са ръководени от директора на РДПБЗН -Варна комисар Тихомир Тотев.

По думите му, сградата, в която се помещава домът, е преустроено училище с дървен покрив.

Сложна обстановка – силен огън от покрива, гъст задушлив дим. Извършена е евакуация на възрастните хора. Те са събрани на двора на дома и за тях се грижат служителите и хора от общината, допълни комисар Тотев.

Предстои извършване на оглед, в рамките на който ще се изясняват причините за огъня.

Вероятно една от причината за смъртта на жертвите е поглъщане и вдишване на продукти от горенето, допълни шефът на варненската пожарна.

Село Рояк е на около 55 километра от Варна, а според сайта на дома, той е открит преди пет години и в него се настаняват и възрастни хора с увреждания, с деменция и умствена изостаналост.

Кметът на Дългопол Георги Георгиев обясни, че общо обитателите на дома са били 58.

„В момента ще извозим 49 и ще ги настаним в общински хотел в село Аспарухово. Ще бъде осигурена храна и вода. Сред тях няма обгазени. Останалите девет души са загинали. Няма хора, които да се нуждаят от настаняване в болница. Местните лекари и екипи на Спешна помощ ни помагат“, добави той.

Още двама от дома за възрастни хора са в тежко състояние

Още двама от обитателите на Дома за възрастни хора във варненското село Рояк, в който избухна пожар, са в тежко състояние, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Общо 58 души са били настанени в частния дом, когато около 18 часа избухват пламъци в подпокривното пространство. Огънят обхваща около 150 квадратни метра покривна конструкция, а третият етаж от сградата е обгърнат от гъст задушлив дим.
Пристигналите на място екипи на пожарната успяват да изнесат от дома всички обитатели, повечето от които са трудно подвижни. Медиците от Спешна помощ обаче констатират смъртта на девет от тях. Двама са в тежко състояние, а сред останалите има обгазени. Все още се изяснява колко са по-леко пострадалите.

Обитателите, които не са пострадали от пожара, ще бъдат настанени в общинския хотел в село Аспарухово. По-трудноподвижните от тях ще бъдат извозени с микробуси, осигурени от общината в Дългопол.

Пожарът вече е ликвидиран напълно, ситуацията е овладяна. На място са изпратени шест екипа, като първи пристига този от Дългопол, заедно с полицията. Заварват сложна обстановка – големи пламъци от покрива със силно задимяване. Веднага започва извеждане на хората от дома и предаването им на полицията. 58 души са евакуирани, но за съжаление 9 души загубиха живота си, каза директорът на РДПБЗН-Варна комисар Тихомир Тотев, който лично ръководи гасителните действия.
Той допълни, че все още е много рано да се говори за причината за избухването на огъня, а вероятно една от причините за смъртта на деветте жертви е поглъщане и вдишване на продукти от горенето.

По случая вече е образувано досъдебно производство. Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов ще ръководи първоначалните огледи, които ще започнат веднага след като огънят бъде напълно овладян и е безопасно разследващите да влязат в сградата. Шефът на варненската полиция старши комисар Атанас Михов изключи да става дума за умишлен палеж.

Предстои да бъдат назначени различни експертизи, включително пожаро-технически и съдебно-медицински.

Цялостен оглед ще бъде извършен утре сутрин, когато има дневна светлина.

Още от България