загиналите пирогов

Голям пожар избухна на територията на УМБАЛСМ „Пирогов“. Огънят е тръгнал около 4 ч. тази сутрин от стая във вътрешното отделение на болницата. Първоначалните предположения сочат, че в помещението е имало кислородна бутилка, която е се е взривила и срутила част от стената.

По последни данни двама са загиналите при днешния тежък инцидент в „Пирогов“. И двамата са били на апаратно дишане, за което са били използвани кислородните бутилки, една от които е експлоадирала.

Ситуацията в здравното заведение е била изключително драматична. Сигналът за инцидента е подаден в 4 часа тази сутрин. Веднага към мястото са тръгнали екипи на пожарната, Спешна помощ и на полицията.

Междувременно до пристигането им са се задействали и от персонала на здравното заведение, които са започнали действия по евакуация на пациентите с различна степен на тежки заболявания, някои от които неподвижни. Всички спасени са оцелели благодарение на навременните действия на персонала, като някои от болните са изнасяни на ръце.

„Благодаря на целия персонал на „Пирогов“ за своевременните действия и бързата реакция“, заяви преди минути и. д. шефът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски, който изказа благодарности и на останалите екипи.

Преди минути в „Пирогов“ пристигна и здравният министър Кирил Ананиев. Малко след него дойде и вътрешният министър Младен Маринов. Очаква се те да дадат пресконференция всеки момент с повече подробности за трагедията.

Около 60-70 души са били евакуирани от пострадалите отделения, не се налага да бъдат откарвани в други болници. Според информация на агенция БЛИЦ 15 души са били обгазени и с различна степен на изгаряне.

Частичното евакуиране не засяга дейността на останалата част от „Пирогов“ и към този момент не се налага преместване на пациенти в други лечебни заведения.

Още от България

loading...