Васил Левски къща

Възрожденската къща в ловешкото село Батулци, в която през 1871 година Васил Левски основава един от революционните си комитети, се руши, алармираха разтревожени жители на селото. Те недоумяват как държавата нехае за дома, в който Апостолът на свободата е основал окръжния революционен комитет. В къщата са се помещавали и оръжията на комитетските дейци и някои от вещите на Левски. След поредица от кражби ценните експонати са иззети, а къщата-музей затваря врати.

Окаяното състояние на къщата на Дякона буди и срам и печал. Полусрутен покрив, рухнала стена, прозорците са потрошени, вратите са разбити, а в стаите е пълна мизерия. Постройката прилича повече на декор от филм на ужасите, отколкото на популярен туристически обект.

Близо век и половина по-късно след основаването на революционния комитет сградата е в плачевно състояние и туристи се страхуват да я посетят, тъй като са притеснени, че тя може да рухне върху тях.

Позор: Къщата на Васил Левски край Ловеч се руши

Преди няколко години бяха отпуснати 24 000 лева за ремонт на покрива, но по-късно той отново протича. Проверка на Министерството на културата не открива нарушения при ремонта. От община Ябланица обясниха преди време, че на този етап нямат достатъчно средства да възстановят музея.

Сега от Министерство на културата обясняват, че комисия е посетила обекта през месец март и е потвърдила, че състоянието на къщата е аварийно. Община Ябланица трябва да изготви протокол, с който да даде указания на собственика – областната администрация, за необходимите ремонтни дейности.

Според общината обаче, изготвянето на протокол не е тяхно задължение, а на Института за недвижимо наследство и министерството.

Позор: Къщата на Васил Левски край Ловеч се руши

Така започва прехвърлянето на отговорност на институциите, а според гражданите резултатът съвсем скоро ще е трагичен – къщата ще се срути от само себе си. Все пак все още остава надеждата тази частица от българска история да не бъде погребана заради нехайство и безотговорност на държавата.

Село Батулци се намира недалеч от Ловеч, някога на кръстопът – между София, Пловдив и крайдунавските градове.

Вижте още:Роди се потомък на Васил ЛевскиПотомък на Апостола на свободата Васил Левски се е родил в Стара Загора. Момченцето се казва Даниел …Aug 27 2019skafeto.com

Графит с лика на Васил Левски блесна на жилищен блок. Вижте какво поискаха хората от квартала (СНИМКИ)Прекрасен графит с образа на Апостола на свободата Васил Левски грейна на фасадата на жилищен блок и…Feb 27 2017skafeto.com

Според историци, Апостолът Васил Левски не е бил предаден. Заловили са го случайно, след което са го разпозналиДатата 18 февруари е позната на историците като дата, на която са обесили Васил Левски. Но всички от…Feb 8 2017skafeto.com

loading...