Тестването на полицаите

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Служителите на МВР настояват за промяна в проектобюджета на държавата и отново обявиха стачна готовност, съобщава БНР. Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви, че в прокетобюджета не е предвидено увеличение на заплатите.

Той обясни, че в бранша са изненадани, защото този път претенциите им били по-малки от обикновено.

Говорим за 10%, под които не сме склонни да приемем каквото и да е, и да бъде заедно с влизането в сила на Закона за бюджета, настоя Попов.

Той отбеляза , че стартовата заплата на полицай на най-ниското ниво е 1333 лв. Има желаещи да започнат работа, но далеч не толкова, колкото ни трябват, и определено не с тези качества, които са ни нужни, посочи Попов.

По негови думи предизвикателствата пред българския полицай не са намалели, а се увеличават.

„Ние нито сме с увеличени щатове, нито сме с реформирано министерство, нито имаме техниката и оборудването, които са ни нужни. Нещата в това отношение стават по-зле, вместо да стават по-добре. На фона на всичко това дори едни 10% да не се намерят в бюджета за нас, наистина е гавра“, категоричен бе Попов.

Той заяви, че от 2010 г. досега щатовете за полицаи на най-ниските нива са намалели с 25-30%. В това отношение МВР било в сериозна криза.

По думи на председателя на СФСМВР проблемът с охраната на южната и на част от западната граница не може да се реши без нови щатове за „Гранична полиция“. Попов подчерта, че те трябвало да са увеличени за сметка на увеличение на общия щат на МВР, а не да се събират свободни щатове от „Жандармерия“ или от СДВР.

Попов обясни, че МВР ще се обърне към структури по места за символични предупредителни протести, които би трябвало да се изразят в няколко минути пред местоработата с включване на светлинен и звуков сигнал на служебни автомобили. Предвидените дати за това са 4 и 6 юли.

Попов обясни, че полицаите няма да протестират на професионалния си празник, защото политическото ръководство давало сериозна заявка за работа в тесен контакт със синдикатите.

Към момента не можем да имаме претенции към министъра, още повече, че с него сме на едно мнение по въпроса за увеличение на възнагражденията, отбеляза той.

Ако не бъдат чути исканията на служителите в МВР, ще се проведе национален протест на полицаите между първо и второ четене на Закона за бюджета.