Поптодорова запад

Америка се завръща. При президента Тръмп имаше едно свиване на всичко, затваряне на Америка, изолационизъм, който не е добър. България щеше да е една от потърпевшите държави, ако този подход беше продължил. Това заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на БНТ.

България да беше си казала сама кои са корумпирани, но тя не смогва, коментира тя по повод наложените санкции по закона „Магнитски“ на трима българи (всъщност шестима, бел. ред.) и съпротивата на една част от българите САЩ да ни налага законодателство.

Това е работата на Херо Мустафа – да бъде активна. Не искам да седите в кабинетите, искам ви навън, по срещи – това бях казала на екипа ми, докато аз бях посланик. У нас има съпротивление срещу това Америка да е част от живота ни от хора, които се страхуват. Америка е част от живота ни и така трябва да бъде. И все повече ще бъде, убедена е Поптодорова.

Херо Мустафа е щастлива, че има по-чест достъп до президента Радев, защото в САЩ 192-ма дипломати се състезавахме за достъп до Белия дом. И аз бях първенец. Служебното правителство е напълно легитимно. Защо Херо Мустафа трябва да се въздържа от срещи с правителството, след като и всички останали посланици провеждат своите срещи, попита тя.

Ние сме в точно толкова ниска точка на отношения с Москва, колкото е целият Европейски съюз, добави Поптодорова. Но у нас има една гласовите група, която продължава да смята, че България може да продължава да стои разкрачена. Тази група експлоатира незнание, носталгия и неинформираност, смята тя. Според нея в нито една друга европейска държава няма драма в това да се отчете ясно къде стоят отношенията в момента с Русия.

На русофилите у нас ще има кажа да четат, заяви тя.

За мен най-верният показател е къде българите търсят своята реализация – търсят е на Запад, обобщи Елена Поптодорова на връх 4 юли – денят, в който САЩ честват Декларацията за независимост.

Какво означават трите морета – транспорт, енергетика и дигитална свързаност. Това означава връзките Север-Юг, коридор номер 8. И ако това означава едно по-добро развитие на България от източната част на Черноморието, от Русия и прилежащите й региони, за това България няма вина, коментира дипломатът значението на инициативата „Три морета“, на която страната ни е домакин.


loading...