водата 1 юли Без вода в София

Със средно 30 на сто се очаква да поскъпне водата в цялата страна заради рекордните цени на електроенергията за бизнеса. Това прогнозираха експерти от водния сектор.

Близо половината от себестойността на ВиК услугите се формира именно от цената на тока, като има разлики според това дали водата се добива помпажно или гравитачно, обясни бившият председател на Българската асоциация на водите и бивш председател на УС на Българския ВиК холдинг Иван Иванов. По-скъпо е в равнинните общини, в които се добива помпажно, пише Труд.

Водните дружества са изправени пред фалит, тъй като нямат много полезни ходове, защото има максимално социално приемлива цена на водата, която те нямат право да надхвърлят, обясни Иванов за “Труд”. А повечето стойности са вече близо до тази максимална граница, добави той. Затова и трябва да се търсят решения, като намаляване на загубите или повишаване на енергийната ефективност на дружествата, така че да се ограничат разходите им и да се подобри финансовото им състояние, посочи Иванов.

Още повече, че се повишават и разходите за труд и материали, които са другите основни пера в разходите на водните дружества, посочват експертите. Част от тези разходи са отчетени в исканията към Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) на водните оператори за нови цени на водата в следващия регулаторен период 2022-2026 г. Но в сметките не е включено драстичното поскъпване на тока, така че те или трябва да се променят или отсега е ясно, че всички дружества ще са на загуба, обясняват експертите.

Драстично поскъпване на ВиК услугите вече поиска операторът в Добрич. Цената там се очаква да достигне 4,35 лева за кубик на литър през 2022 г. и 4,98 лв. за куб. м през 2026 г. В момента за питейна вода в Добруджа плащат 3,46 лева за кубик или почти с левче по-малко.

През следващия петгодишен регулаторен период цената на водата в София се очаква да стигне 3,26 лева за кубик при 2,935 лева за куб. м в момента.

Така със сигурност сметката за скъпия ток за бизнеса ще платят и потребителите с фактурите си за вода. Още повече, че според изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов “не се вижда тенденция за поевтиняване на тока” заради голямото търсене в региона. Според него България трябва да намери начин да включи още мощности, защото в момента с износа си покрива дефицита в целия район.

Под въпрос са 1,3 млрд. лв. от ЕС, които са предвидени в ОП “Околна среда” 2014-2021 за ВиК сектора, алармираха водни експерти пред “Труд”. Причината е в невъзможността да бъдат изпълнени заложените договори за изграждане на нова канализация заради поскъпването на полаганите материали с 32 на сто от началото на годината. Тези суми трябва да бъдат покрити или от строителните фирми, които са подписали контрактите, или от водните дружества, които са в затруднено състояние.

Ясно е, че изпълнителите няма да желаят да работят на загуба, а финансовото състояние на водните асоциации не позволява те да поемат разликата. Още повече, че договорите по европроекти са с определени финансови параметри, които не могат да бъдат нарушавани. Така че ако служебният кабинет не намери решение на този проблем, няма кой да покрие оскъпяването по проектите, тъй като стойността им се увеличава с близо 300 млн. лв., обясниха експерти за “Труд”. А ако контрактите не бъдат изпълнени в срок и според подписаните условия, страната ни ще трябва да връща парите по тях. Така има реален риск от загуба на голяма част от тези 1,3 млрд. лв., обясниха експерти.

Вижте още:
Енергийни експерти алармират за рязък ръст в цената на парното от януариОт януари не ни очаква нищо добро с цената на парното. Това заяви пред Нова телевизия енергийният ек…Sep 25 2021skafeto.com


loading...