румъния природен газ Колко пъти поскъпна руският газ
Снимка: © Nord Stream 2 / Igor Kuznetsov

Ново поскъпване на газа се задава от януари. От проекта за ценово решение на КЕВР става ясно, че се обсъждат 117,12 лв. за мегаватчас без плащанията за достъп и пренос, акциз и ДДС. Това е с 14,45% по-скъпо от декемврийската цена на природния газ. Откритото заседание на регулатора ще бъде на 29 декември, а окончателното решение ще бъде взето в първия ден на новата година.

Поне засега няма индикации, че можем да вземаме пълните количества азерски газ и по този начин да си осигурим по-евтино гориво, както спомена преди седмица премиерът Кирил Петков. Тогава той заяви, че са разговаряли с изпълнителния директор на “Булгаргаз” и се влиза в директна комуникация с азерските партньори. Трябва да видим възможно ли е и как да закупим азерски газ, който е 60% по-евтин, заяви Петков.

По договора от 2013 г. България има 1 млрд. кубични метра на година, или 2,3 млн. на ден.Шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов коментира пред в. “24 часа”, че са поискали пълните количества много отдавна и че този въпрос е изяснен от газовата компания от самото начало. На въпрос дали има ново развитие след политическите разговори, той препрати към политическото ръководство.

Председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че има подписан анекс към договора с дъщерна компания на държавната азербайджанска компания “Сокар” за доставки на 1/3 от договорените количества, или 350 млн. куб. м, до 30 юни, когато се очаква да бъде пусната в търговска експлоатация българо-гръцката газова връзка, по която по договор трябва да се транспортира газът от Азербайджан.

Смяната на точката на доставка на азерския газ от Комотини, където е връзката между Трансадриатическия газопровод и българо-гръцкия интерконектор, с Неа Месимврия и оттам през Кулата в България технически не е от такова голямо значение, казват експерти. Но е повод да се откаже доставка. Допуска се, че количествата по договора може да са продадени на други пазари на по-високи цени.Директорът на преносния оператор “Булгартрансгаз” Владимир Малинов заяви преди празниците, че има възможност пълните количества азерски газ да влизат у нас и без да е завършена газовата връзка с Гърция.


loading...