почивни бази

Министерският съвет прие решение за настаняване в почивни бази за отдих, в бази за профилактика и рехабилитация на лицата, напуснали Украйна в резултат на военни действия, които са влезли и останали на територията на Република България и са получили временна закрила, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Правителственото решение е следващата стъпка за осигуряване на настаняване и интеграция на хората, бягащи от войната в Украйна.

Създава се възможност разселените лица да бъдат настанявани приоритетно във ведомствени бази, собственост на държавата и на държавни предприятия, висши училища и търговски дружества, в които едноличен собственик е държавата, болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, общежития и др.

По този начин България продължава да изпълнява задълженията си съгласно Директивата за временна закрила на ЕС относно предоставяне на незабавна закрила и права – право на пребиваване, подслон и прехрана.

Освен това свободни средства от европейските оперативни програми ще се насочват с решение на правителството за обезпечаване нуждите на бягащите от войната в Украйна, които се установяват в България, предаде БНР.

60 милиона лева от програма „Добро управление“ отиват за материална помощ с храни и нехранителни материали, които ще разпредели Червения кръст.

26 милиона лева от програмата „Околна среда“ ще са за образователна интеграция и достъп до дневна грижа за деца от Украйна.

5 милиона лева от програма „Транспорт“ ще покрият транспортни разходи по разселването на хората с временна закрила.

29 милиона лева от REACT-EU за тази година ще бъдат насочени към финансиране на разходи за настаняване и материални помощи.

Виж още:Поразия след поразия: Пияна украинка катастрофира в паркирани коли в Слънчев бряг33-годишна украинка бе задържана, след като седнала зад волана на колата си пияна и блъснала паркира…May 18 2022skafeto.com

Претенциите на украинките у нас нямат край: Скумрията е риба за бедни и много мирише„Скумрията е риба за бедни. Плюс това много мирише. Чаршафите ни трябва да се сменят на два дни“. Т…May 16 2022skafeto.com

Украинките недоволстват от Европа: Нормата е минимален грим, естественост и без напомпани устниУкраинските бежанци в Европа често се сблъскват с неочаквани трудности и стигат до извода, че в няко…May 13 2022skafeto.com

Хотелиери от Поморие биха тревога! Туристите ги питат: „Има ли украинци при вас?“„Има ли украинци в хотела ви?“ е най-честият въпрос, който хотелиерите от Поморие чуват, когато полу…May 17 2022skafeto.com


loading...