по-лоши варианти Томислав Дончев за пандемичната ситуация

Готови сме за всички сценарии и варианти за развитието на коронавируса. Всекидневно се следи ситуацията. Готови сме и за по-лоши варианти. Към момента се съсредоточаваме във вече въведените мерки и изпълнението им. Защо да налагаме нови мерки, след като и основните не се спазват. Това заяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев.

„Човешкият живот е най-висшата ценност. Той зависи не само от хода на пандемията, но и от икономиката. Затова се движим по „ръба на бръснача“, коментира Дончев за баланса по мерките срещу коронавируса.

„Натовареността в интензивните отделения към този момент не е максимална. Средно те са натоварени 30%, в Шумен на 56%. Очакват ни и по-тежки и студени месеци“, разкри Дончев.

„Включително и по време на летните месеци, лекарите се подготвиха. Ситуацията не е подценена. Организационно сме по-подготвени от пролетта. За жалост имаше починали пациенти и грешки в системата. Всички звена на медиците, включително и личните лекари, трябва да бъдат мобилизирани“, каза Томислав Дончев.

„Имаме лекари, които получават колкото държавни чиновници, имаме и лекари, които получават над 10 000 лв.“, отговори още Дончев на примера с Унгария, където заплатите на лекарите са увеличени.

„Стремежът е да се задържат младите специалисти“, каза той.

„Държавата разпределя 40% от БВП, няма как да покрива загубите на другите 60%, заяви още вицепремиерът. – Готови сме и тук за всякакви сценарии, включително и за прилагането на нови икономически мерки. Ако някъде се налага затваряне на бизнес, имаме готовност за покриване на заплатите на хората, останали без работа.“

Виж още:Проф. Балтов с ценен съвет – ето какво да направим веднага при първи симптоми на К-19Натискът върху болниците е изключително сериозен. „Пирогов“ увеличи броя на леглата си за интензивни…Nov 5 2020skafeto.com

loading...