ПП-ДБ ГЕРБ среща министрите Списък

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

“Продължаваме Промяната” – “Демократична България” и ГЕРБ ще се срещнат днес в опит да размразят стопираните преговори за съставянето на ротационно правителство. Борисовата партия бе поканена на масата от ПП-ДБ, след поставените от Мария Габриел условия пред акад. Николай Денков за преосмисляне на формулата и състава на евентуално правителство.

”Разговорите с ГЕРБ трябва да се възобновят и ние ще ги поканим още утре. ГЕРБ да решат какво ще правят, топката е при тях. Каним ги утре. Компромиси и размразяване. Да седнем на масата, не пред медиите”, каза вчера Денков.

До тук се стигна, след решението на Борисовата партия да стопира преговорите с ПП-ДБ за съставянето на т.нар. “ротационно правителство” – формула с 18-месечен хоризон. Според нея пръв премиер ще е акад. Николай Денков, предложен от ПП за поста, а вицепремиер – издигнатата от ГЕРБ Мария Габриел. Във втората половина на този период двамата трябваше да разменят постовете си. Разговорите бяха във финалната си фаза, а Габриел върна първия мандат за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев неизпълнен със заявка, че вече има съгласие за реализирането на правителство с мандата на ПП-ДБ. Разпространените от Радостин Василев записи обаче удариха спирачката на този процес.

В неделя акад. Николай Денков заяви, че поддържа връзка с Мария Габриел и очаква разговорите да бъдат възобновени в кратък срок. От ГЕРБ обаче имаше разнопосочни сигнали.

Депутати от редиците на Бойко Борисов първо поискаха не Денков, а Габриел да е тази, която да вземе мандата от държавния глава – нещо, което не би трябвало да е възможно по Конституция, тъй като основният закон предполага, че мандатът за съставяне на кабинет се връчва на кандидат за министър-председател. После се заговори за смяна на формулата и евентуалната размяна на първоначалния вид на правителството – Мария Габриел да е премиер, а Денков да седне на вицепремиерския пост в първите 9 месеца живот на ротационното правителство. Идеята бе отхвърлена от ПП, които заявиха, че този вариант не се обсъжда.

На брифинг в Народното събрание Габриел посочи, че разговорите с ПП не са в “ледена епоха”, но постави условия за възобновяването им – да бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието.