Правната комисия

Правната комисия на парламента отхвърли предложението на ГЕРБ половината депутати във Велико Народно събрание (ВНС) да се избират мажоритарно в един тур. Идеята дойде от премиера и лидер на партията Бойко Борисов в безпрецедентно видеообръщение към нацията, с което той призова да се приеме нова конституция, съобщава „Флагман“.

Премиерът искаше 200 от депутатите да се избират пропорционално, а останалите 200 – мажоритарно в един тур. Текстовете бяха отхвърлени с 9 гласа „за“ (от ГЕРБ), 9 „против“ (БСП и „Обединени патриоти“) и 2 „въздържал се“ (ДПС).

„Ще видим какво ще стане в залата. Ако не успеем да съберем подкрепа и там, няма да мине“, каза председателят на правната комисия Анна Александрова.

Тя подчерта, че ГЕРБ не отстъпва от идеята за смесена система. Ако идеята окончателно бъде отхвърлена, депутатите за ВНС ще се избират като тази за обикновено Народно събрание – по пропорционална избирателна система.

Управляващите нямат подкрепа за следващата процедура – тази по свикване на ВНС, която трябва да е подкрепена от повече от 160 народни представители. БСП и ДПС са твърдо „против“, а всички останали депутати са 137. Още преди днешното заседание се разбра, че коалиционните партньори на ГЕРБ във властта не са съгласни при избори за ВНС да има смесена система. Между двете четения от НФСБ бяха предложили да няма мажоритарен елемент. Мотивът им беше, че според действащата конституция изборите за Велико Народно събрание се произвеждат по „общия ред“. От партията подчертават, че „общият ред“ е този, по който се избират депутати за обикновен парламент. Противоречива беше и отхвърлената от комисията идея на ГЕРБ мажоритарната част от вота да се провежда в един тур. По време на обсъжданията в правната комисия депутатът от БСП Крум Зарков обяви, че управляващите предлагат тези текстове само защото ще са от полза на ГЕРБ.

Правната комисия обаче прие искането на управляващите за машинното гласуване.

Въпреки че преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души, сега депутатите върнаха и хартиената алтернатива за гражданите, а темата вдигна градуса, защото привърженици на машинното гласуване се оказаха само депутатите на БСП.

Затова и на техните настойчиви аргументи в подкрепа на машините, от ГЕРБ попитаха защо през изминалия съвсем наскоро пряк партиен избор в БСП избирателите на социалистите са избрали хартиен вариант за гласуване.

„Правим го и заради това“, обърна се към Крум Зарков от БСП Александър Иванов от ГЕРБ, цитиран от БНР.

Мнозинството в правната комисия възложи на Централната избирателна комисия да купи или да наеме машините за гласуване.

Заради ангажимента ЦИК да осигурява машините през предстоящите избори, преди председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като каза, че това не трябва да бъде ангажимент на Комисията. Въпреки това, мнозинството остана твърдо зад своето разбиране, че това трябва да бъде правомощие на ЦИК.

Виж още:Христо Иванов: Борисов скоро ще бъде сменен. Той е прочетен вестникБорисов няма място в бъдещето на страната. Той заприщва бъдещето и трябва да го отпуши. Това заяви п…Sep 15 2020skafeto.com

Андрей Райчев посочи критичната дата – ето докога Борисов трябва да се притеснява дали ще е на властБойко Борисов не може да си позволи да бъде свален. Той може да си позволи да слезе, но не и да го с…Sep 14 2020skafeto.com

В ГЕРБ чакат Слави в деня след изборите да чука с букет на вратата на Борисов„Партията на Слави Трифонов е силно надценена и това ще се види на следващите избори. Кои са бъдещит…Sep 14 2020skafeto.com

„Шпигел“: Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на ЕрдоганБългарското правителство и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в пресле…Sep 14 2020skafeto.com

Клер Дейли с нова атака: Борисов се мазни сладко на Европа, но няма да му се размине (ВИДЕО)Протести срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев имаше днес и в чужбина. Ирлан…Sep 13 2020skafeto.com


loading...