празници възнаграждение

Най-малко двойно възнаграждение се полага за работата през дните на официални празници, а ако трудът в тези дни е и извънреден, надницата е четворна. Това посочиха от Инспекцията по труда във връзка с предстоящите почивни дни по Коледа и Нова година и припомниха какъв е регламентът.

За работата на т.нар. неприсъствени дни, с които се компенсира съвпадението на празниците с почивните, се заплаща по-високо възнаграждение единствено ако трудът е извънреден, като увеличението е със 75%, допълниха от Инспекцията.

Заради съвпадането на 25 и 26 декември 2021 г. с почивните събота и неделя и 01 януари 2022 г. със събота, предстоящите коледни и новогодишни празници ще бъдат общо с три дни повече, пише Монитор.

За работещите по трудов договор на ненормиран работен ден работата в празничен, почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден труд. Извънреден в тези дни е и трудът за работещите при подневно отчитане на работното време. В тези случаи работодателят трябва да възложи работата с нарочна заповед за извънреден труд, издадена поне 24 часа по-рано, с която работникът да е запознат срещу подпис, поясниха от ГИТ.

Ако работодателят е въвел сумирано отчитане на работното време, трудът в празничните и работни дни, положен по график, не е извънреден и не се заплаща с увеличение. В този случай работниците имат право на по-висока надница само за работата си през дните на официален празник, която трябва да е минимум двойна, допълниха от Инспекцията.

Виж още:Важна новина за декемврийските пенсииИзплащането на пенсиите и добавките за месеца ще бъде в периода между 7 декември (вторник) и 20 деке…Dec 7 2021skafeto.com

Обрат! Добавката за пенсионери от януари няма да е 120 леваПенсионерите ще получат добавка от 60 лв. от януари 2022 г., а не 120 лв., както вчера през деня обя…Dec 1 2021skafeto.com


loading...