Майката на 29-годишния Димитър Педев, който лежи в „Пирогов“, след като беше жестоко пребит от полицаи на протеста в петък, разказа, че органите на реда са се гаврили със задържаните младежи зад колоните на Министерския съвет. „Те са стъпвали върху тези деца, правили са си селфи с тях. Имало едно момиче с потниче, чиято презрамка, разбира се, била разместена. Разголила се е гърдата ѝ и те са я снимали и галили по главата. И това са хора на реда… Аз съм в тотален шок !“, коментира Юлия Педева пред bTV.

По нейни думи Димитър вече е с повдигнато обвинение, а днес ще бъде гледана мярката му за неотклонение. „Състоянието му е изключително непоносимо за една майка. Той е след много тежко комоцио, огромен хематом на лявото си око, с ужасно много нараняванния по цялото тяло, окован е в белезници и го пазят полицаи“, отбеляза майката на мъжа. Той от своя страна няма никакви спомени за инцидента и дори не помни да е ходил на протест.

Юлия Педева не е знаела, че синът ѝ ще ходи на протест в петък вечерта. След като чува за насилието пред Министерския съвет, започва да звъни на Димитър, но той не отговаря. В събота е продължила опититите си да се свърже с него, но телефонът му вече бил излючен, а приятелите му не са знаели какво се е случило с него. „В крайна сметка се обадих в „Пирогов“ да попитам дали едно от настанените момчета не се казва Димитър Пенев като мой син и за съжаление потвърдиха. Никой не ме потърси, никой не се свърза с никой от близките му. Повдигнато му е обвинение, назначен му е служебен адвокат, той дори няма възможност да се защити“, разказа жената.

Тя е категорична, че нейният син до момента не е имал никакви провинения пред закона. „Той един млад, интелигентен човек, работещ в медия. Ще си търся правата, защото каквото и да се случва това е погазване на човешките права“, заяви Юлия Педева и изрази надежда, че проверката на полицията по случая ще достигне до обективно и правилно решение.

По-късно днес шефът на СДВР Георги Хаджийски изложи гледната точка на полицията, според която все още не трябва да се правят прибързани заключения за вина на униформените. Той съобщи, че е разпоредена вътрешна проверка в едномесечен срок и че „има много голям обем от информация, който трябва да анализиран“. „Не мога да кажа дали сега е бил бит или не е бит“, заключи Хаджийски. Ако бъде установена вина, ще се потърси дисциплинарна отговорност.

В същото време побърза да отрече разказа на Юлия Падева, тъй като „не е съпоставим към публикувания клип зад колоните на Министерския съвет“. Причината е, че 29-годишният Димитър Падев е бил задържан на Орлов мост, след като няколко пъти отказал да изпълни нареждане на служителите на реда да преустанови действията си. Прокуратурата му е повдигнала обвинение за непристойно поведение с изключителна дързост. „Задържан е в първо районно и му е дадена възможност да му бъде оказана медицинска помощ и да се свърже с адвокат и свои близки. Той е отказал да се подпише декларацията с тези обстяотелства“, обясни Хаджийски. Началникът на полицията не знае дали прокуратурата ще поиска постоянен арест за пребития мъж.

От МВР казаха още, че полицията е деполитизирана и я вълнува да опази обществения ред и демокрацията. „Полицията също има майки, деца и семейства“, каза друг униформен служител.

На въпрос от „Сега“ към пресцентъра на МВР дали вътрешното ведомство ще публикува записите от охранителните камери пред МС заради обществения интерес, оттам отговориха, че „по-скоро не, защото са в ход съответните проверки“.

Вижте още:
Три дни позорно мълчание за побоя над студентаТри дни! Три дни след шокиращите кадри от бруталния побой от полицаи над едно момче, което законно п…Jul 12 2020skafeto.com

Появиха се нови кадри от бруталния побой на Евгени МарчевНаяве излезе нов запис на бруталния побой на студента Евгени Марчев на протеста в петък вечер в цент…Jul 12 2020skafeto.com

loading...