каракачанов часовник 6 май не се отлага

България ще подкрепи присъединяването на Република Северна Македония тогава, когато държавата е изпълнила всички критерии по предходните глави, пише news.bg. Условията ни са ясни, а сега са и много по-подробно разписани, заяви външният министър Екатерина Захариева.
Каракачанов: България няма да подкрепи Македония за ЕСВицепремиерът и министър на отбраната и лидер на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов с остра позиция за …Sep 28 2019skafeto.com

Позицията на правителството е изпратена в президентството, парламента както и на всички парламентарни групи. Кога ще се насрочи първата междуправителствена конференция, зависи от Македония, заяви Захариева.

От своя страна вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов повтори позицията си, че трябва да се даде възможност на Македония да стане член на Европейския съюз, но това не може да стане безусловно. България няма да спре сега Македония за започване на преговори за присъединяването й в Европейския съюз, но има няколко етапа – първа и втора междуправителствена конференция, подчерта военният министър.

Каракачанов: ВМРО напуска управлението, ако подкрепим Северна Македония за ЕСВицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви в интервю по Нова тв, че ВМРО ще на…Sep 29 2019skafeto.com

Подходът на България ще бъде етапен: ако Македония изпълнява условията, ще бъдат свикани две Междуправителствени комисии, от чиито заседания ще зависи подкрепата на България в хода на преговорите.

Преди първата конференция Македония трябва да изпълни определени условия и ако ги е изпълнила, трябва да стане ясно дали ще има втора правителствена конференция. Скоростта на преговорите зависи от тяхната политическа воля, а не да се опитват да ни разиграват, както го правеха през последните две години, отсече Каракачанов.

Условията ни са свързани със завършване на работата на историческата комисия, което не означава да се търси компромис между фактите и истината, които Македония са наложили през последните 50 години.

„Историята не може да бъде компромис и резултатът от тази комисия не може да бъде сурогат между истината и политическата пропаганда“, отбеляза вицепремиерът.

България настоява за промяна на учебниците по история, литература и география. Важен е въпросът с реабилитиране на осъдените от комунистическия режима след 1944 г.

Останалите условия пред Македония са: прекратяване езика на омразата към България и българите, признаване резултатите от работата на историческата комисия и историческата истина, премахване на обиден език от табели и исторически места, прекратяване претенциите за признаване на македонско малцинство в България.

В рамковата позиция на България са заложени основните неща. От Македония зависи дали първата и втората междуправителствена конференция ще се състоят в скоро време или след много години. Проблемът е техен, прехвърли вицепремиерът топката в полето на Македония.

Той увери, че тази политика ще бъде приоритет и на следващите правителства.

Захариева допълни, че България ще продължи да подкрепя едновременно започване на преговори и с Македония и с Албания. Би било грешка двете страни да се разделят, тъй като това може да доведе до нестабилност в региона.

Българското правителство и държава, признавайки Македония като държава, подкрепя нейната европейска и евроатлантическа интеграция. Страната ни обаче винаги поставя пред Македония и останалите държави спазването на добросъседски отношения, подчерта Захариева.

На първата междуправителствена конференция се одобрява преговорната рамка и България ще настоява като хоризонтална политика в различни глави да се включат ясни условия по добросъседство.

Захариева обърна внимание, че трябва да се преодолее говора на омразата в публичното пространство. Преди започването на втората междуправителствена конференция България ще настоява за ясни ангажименти за общите ни исторически събития и личности, за промяна на учебни критерии по история, география. литература, документални издания, филми и музеи.

Добросъседството и изпълняването на договора от Преспа също ще бъде един от критериите на България за подкрепа на присъединяването на Република Северна Македония в Европейския съюз.
България поставя условия за членството на Северна Македония в ЕС: Промени в учебниците и паметни плочи„Постигнато беше принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на националн…Sep 30 2019skafeto.com

loading...