преговорите за еврочленсто на Македония

Отлагането на преговорите за еврочленсто на Република Северна Македония има негативен ефект върху доверието към блока. Това е записано в доклада за разширяването на Евросъюза, който еврокомисарят Оливер Вархей представя тази вечер, съобщава БНР.

В него Еврокомисията отчита, че Скопие продължава да изпълнява условията за начало на преговори, а властите са демонстрирали твърд ангажимент по пътя към Европа.

Комисията смята, че приоритетно трябва да се решат двустранните спорове между София и Скопие. Освен това, ЕК препоръчва в доклада отварянето на два нови клъстъра от преговорни глави за Сърбия.

„Северна Македония продължава да изпълнява условията за започване на преговори за членство, а властите публично демонстрираха силния си ангажимент да продължат по пътя към ЕС. Страната поддържа стабилен и решителен импулс в напредването на европейските реформи и увеличи усилията си за постигане на осезаеми резултати“, се казва в проекта на доклада за напредъка на реформите в РС Македония, който ще бъде представен в Страсбург.

Очаква се РСМ да бъде поздравена за това, че е привела 96% от своята външна политика в съответствие с тази на ЕС, което е увеличение с 2% в сравнение с 2020 г.

През март 2020 г. членовете на Европейския съвет единодушно одобриха решението за започване на преговори за членство със Северна Македония. Забавянето на официалното започване на преговорите за членство има отрицателни последици за доверието в ЕС, предупреждава Европейската комисия.

Оттам подчертават, че двустранните въпроси между София и Скопие трябва да бъдат решени приоритетно. „Комисията очаква с нетърпение и подчертава значението на продължаващото прилагане от всички страни на Споразумението от Преспа и на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. В съответствие със заключенията на Съвета Комисията продължава необходимата подготвителна работа и очаква първата междуправителствена конференция да се проведе веднага, след като рамката за преговори бъде приета от Съвета и преди края на тази година, както е поискано от Европейската комисия“, се казва в проекта на доклад за напредъка на РС Македония, с част от който се е запознала македонската агенция МИА.

Виж още:Грозно! Български гробове поругани в МакедонияКостите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови…Oct 13 2021skafeto.com

Как македонците броят българите в РС МакедонияКултурният център „Иван Михайлов“ в Битоля огласи писмо, което е изпратил до посланиците на държавит…Oct 7 2021skafeto.com

САЩ продължава да натиска: Погрешно е България да спира Северна Македония за ЕСПогрешно е България да използва двустранен спор, за да спре стремежите на Северна Македония към ЕС. …Sep 21 2021skafeto.com


loading...