Президентът не може да бъде разследван

Президентът не може да бъде разследван и обвиняван, но ако има нещо срещу него, докато изпълнява длъжността си, ще могат да бъдат извършвани просецуално-следствени действия.

Това са решили единодушно конституционните съдии, съобщи БНР. Освен това държавният глава не може да бъде проверяван и подслушван.

Същото важи и за вицепрезидента.

Това обаче не означава, че президентът е недосегаем, коментира конституционалиста проф. Пламен Киров.

Caмoтo решение пpeдcтoи дa бъдe пyблиĸyвaнo.

Eдинoдyшнo, Кoнcтитyциoнният взe решение пo Дeлo 1 oт 2020 г. Кoнcтитyциoннитe cъдии ca ĸaтeгopични – дoкaтo ca нa пocтoвeтe cи, cпpямo пpeзидeнтa и вицeпpeзидeнтa нe мoгaт дa ce извъpшвaт извънпpoцecyaлни и пpoцecyaлни дeйcтвия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa нaĸaзaтeлнa peпpecия. Te нe мoгaт дa ca oбeкт нa пpoвepки и paзcлeдвaния, нe мoгaт дa им ce пoвдигaт oбвинeния, нe мoгaт дa бъдaт пoдcлyшвaни, cлeдeни и изoбщo дa ce пpилaгaт cпeциaлни paзyзвaнaтeлни cpeдcтвa cпpямo тяx.

Дeлoто бе образувано пo иcкaнeтo нa глaвния пpoкypop Ивaн Гeшeв зa тълĸyвaнe нa чл. 103 oт ocнoвния зaкoн, cвъpзaн c имyнитeтa нa пpeзидeнтa и нa вицeпpeзидeнтa.

Повод за питането, отправено от главния прокурор, бе разследване на специализираната прокуратура, свързано с ръководителя на ВВС генерал Цанко Стойков.

От специални разузнавателни средства, прилагани по делото, беше разпространен аудиофайл, на която според държавното обвинение се чува глас, напомнящ този на Румен Радев.

КС трябваше да каже и какво се включва в понятията „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“.

Причината да се иска такова тълкуване е чл. 103 от основния закон, според който президентът и вицепрезидентът имат функционален имунитет. Според конституцията двамата „не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията“.

Седмица по-рано конституционните съдии трябва да отговорят и на въпроса дали редови прокурор може да разследва главния прокурор.

До него се стигна след доклада на Венецианската комисия, според който без дълбока институционална реформа няма как да се премахне недосегаемостта на главния прокурор в България.

По-рано днес президентът върна за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства, приет на 22 юли 2020 г.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава упражнява конституционното си право, воден от разбирането, че подземните богатства са ресурс, който трябва да се използва с грижа за околната среда и в обществен интерес. Той изразява несъгласие с отделни разпоредби относно концесиите за добив на подземни богатства, като използване на ресурси на трети лица, разширяване на правата на концесионерите, удължаване на срока на концесията и създаване на рискове за околната среда и здравето на хората.

Виж още:ГЕРБ и БСП в един глас: Гешев да идва в парламентаДепутатите одобриха предложението на БСП, с което се иска от главния прокурор Иван Гешев да изготви …Jul 23 2020skafeto.com

loading...