Президентът привика службите

Държавният глава Румен Радев разговаря с главния секретар на Министерството на вътрешните работи Ивайло Иванов и председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев.

Срещата е по покана на президента и е във връзка с ескалацията на напрежение и проявите на насилие по време на гражданските протести.

„Изключително съм загрижен за здравето и на гражданите, и на полицаите. Затова поставям въпросите: Защо на протеста бяха допуснати провокатори? Има ли информация кои са тези хора, кой ги е изпратил, били ли са организирани? Защо органите на реда приложиха брутално насилие спрямо невинни граждани? Има кадри на полицаи, използващи нерегламентирани средства”, каза държавният глава, цитиран от Нова телевизия.

„На конкретно зададените въпроси няма как да отговоря в присъствието на медии. Голяма част от информацията е класифицирана. Аз нямам разрешението от наблюдаващия прокурор. Но мога да ви дам хронология. На въпроса защо е приложена брутална сила над протестиращи, аз бих задал въпроса защо протестиращи проявиха брутална сила срещу полицията? Заявявал съм го многократно: българската полиция не пази конкретни лица, ние пазим институции. Смятам, че за всички дни на протести полицейските служители доказаха, че не заемат страна. Стараеха се да не превишават правата си“, отговори главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той коментира и факта, че на протеста в сряда в „Триъгълника на властта“ беше докарано и водно оръдие.

„То не беше използвано. Това е практика в много страни, но у нас, откакто ни е подарено от белгийската полиция, е ползвано веднъж“, поясни Иванов.

Той подчерта, че униформените, охранявали демонстрацията на 2 септември, са били подложени на ожесточена атака.

„Не знам дали е удобно да казвам какво се случи – да ги бият с българските знамена, да ги удрят и хващат за слабините… Тези момчета и момичета също трябваше да се приберат вкъщи и да прегърнат семействата си. Защо си мислите, че тези полицаи се интересуват от политика? Ние си вършим работата, така сме възпитани. Не съм съгласен, че е извършено полицейско насилие. Още в началото казах, че няма да толерирам полицейски своеволия. Ще се извършват проверки“, заяви още главният секретар на МВР.

И се обърна към президента: „Вие посетихте Евгени Марчев, а аз сутринта бях да видя нашите болни. Елате да видите пораженията по тях от самоделните взривни устройства. Тези момчета и момичета, които бяха там, също трябваше вечерта да се приберат при родителите и децата си. Защо мислите, че те се интересуват от политика или споделят партийно мнение. Те са полицаи и дългът им е да пазят институциите, обучени сме и си знаем задължения“.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов подчерта пред президента: „Медиите могат да излъчат, каквото искат, но ранените полицаи са по болниците. Петдесет и няколко дни търпим какво ли не. Попитайте протестиращите сутринта, които бяха употребили огромно количество алкохол, дали е имало насилие срещу тях. Полицията извика линейка за момичето, на което му стана дори зле. А когато разчиствахме палатките и питахме на кого са, за да им ги върнем, всички казваха, че само минават от там и се разотидоха.

Часове на ред и в България, и в чужбина, всички видяха на какво са подложени часове наред полицаите. Ами ако не бяха с каски и щитове, какво щеше да стане?! Имаме служител, чието зрение не се знае дали ще се възстанови. Какво да му кажа на него – че да се защитава с щита е полицейско насилие ли? Много повече са критиките от хората срещу полицията защо се търпят блокаите. Но ние не си влизахме правомощията, за да не използваме никаква принуда“, заяви още Ивайло Иванов, защитавайки униформените.

Той не скри, че му е било изключително мъчително да гледа как се обстрелва и сградата на МВР.

„Трябва ли да ме плашат, че като дойдат на власт, ще се върнат за мен и колегите. Полицаите трябва да ги е страх да си вършат работата ли? Ние не живеем ли в правова държава и страна членка на ЕС?“, възмути се на обвиненията на Радев Ивайло Иванов.

„12 часа полицаят е бил на смяна и са го удряли с българското знаме по главата, стискали са го в слабините, горили са го със сено и са опитвали да го запалят, горили са го с бомби и накрая той не трябва да има право дори да защити ли? Извинете, но не съм съгласен. Имаме правомощия и си вършим работата според тях, без дори да ползваме всичките си правомощия, а само се защитаваме“, каза Ивайло Иванов.

„Дали има превишаване на правомощия, ще реши съдът. Аз не съм съд и прокуратурата. Нашата операция бе перфектно планирана и изпълнена. Поздравявам колегите и им благодаря за перфектната работа!“, категоричен бе Ивайло Иванов и заяви, че навън е имало само кръв от полицаите, но не и от гражданите, което значи, че полицията е останала достойно.

„Прескартата не дава имунитет на никого. Когато журналист изпълнява задълженията си, е защитен. Уважавам професията и и те са винаги с нас. Но това, че си журналист, не означава, че трябва да биеш полицаи, да чупиш и да вършиш нарушения. Не съм видял журналист на протеста да чупи. Ако някой е чупил и е бил арестуван, то той не е бил там като журналист, за да си върши работата“, обяви Иванов.

„Нито един журналист с камера, който работи, не е задържан или бит. Но ако някой метне бомба по нас и бъде арестуван, а след това извади журналистическа карта, това означава ли, че му е позволено да напада?

Вижте как се действа на протестите в Европа и САЩ, какви средства ползват полицаите. А ние само се защитаваме. Не трябва да бъркаме правото на протест с анархия. Това е вече анархия, когато се нападат полицаи и се троши. Няма мирен протест, който да е окървавен. Защо 56 дни не се случва нищо, а тези два дни се случва? И преди това имаше опити за провокации, но ние запазихме спокойствие. Сега тябваше да чакаме да ни палят с коктейли с Молотов ли? Ако бяха изгорели вчера 4-5 полицая, какво трябваше да обясня на семействата им – че това са мирно протестиращи и трябва да ги пазим ли. Свикнали сме да ни обиждат и псуват, но не искаме да ни бият и замерят с бомби. Ние представляваме държавата, а не нейното управление. Полицаите и утре ще са същите, когато дойде друго управление. Боли ме за колегите и ги поздравявам за това, че перфектно се справиха онази вечер и го казвам пред вас и пред директора на СДВР“, отговори главният секретар на МВР Ивайло Иванов на упреците на Радев.

Слушайки го, държавният глава се обърна към главия секретар с думите: „Вие май не разбрахте какво ви питам“.

Радев припомни кадрите с насилие над граждани, които са показали телевизиите.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев отговори, че президентът има достъп до класифицирана информация и би могъл и сам да знае дали и каква информация в аванс за готвени провокации е имала службата.

„Службата за сигурност си върши изцяло работата по закон. Има достатъчно доказателства, които са предадени в прокуратурата и ако оттам решат, тя може да бъде разпространена. Главният секретар описа изчерпателно каква е ситуацията на терен. Всички видяха какво се случи и как бе провокирана полицията. Няма какво друго да споделя публично, защото става дума за информация от разследването и вие имате достъп до класифицирана информация“, каза Георгиев.

Радев попита откъде идва разликата в протестите отпреди дни и ескалацията на агресията сега.

Ивайло Иванов поясни, че провокатори е имало и обясни защо са се променили протестите.

„На 2-ри всичко се промени, защото многократно всяка вечер на протестите отдолу се призоваваше по микрофона, както и по социалните мрежи за това – на 2-ри септември да има кръв, че тогава трябвало да се действа радикално и нямало да стане с мирен протест. Това може да се види от техните кадри. Ние няма как да филтрираме толкова много хора, които могат да дойдат от всички страни. Вчера също намерихме такива хора – с големи пиратки, които допълнително са увити в смес, която да подсили взрива. Това са самоделни взривни устройства. Ако сме знаели, щяхме да ги отстраним, а не да търпим обстрелване с бомби да ни бият. Вчера също намерихме и хора с боксове“, разкри Иванов.

„Като мятаха толкова време бомби по нас, какво очакват – да си свалим каските и щитовете, за да умрем ли? Защо те не си тръгнаха, ако смятат, че е било опасно? Поздравления и за хората, които опитаха да ни защитят, имаше и такива хора и ги поздравявам. Но хората, които ги е било страх, защо тогава не си тръгнаха, за да може ние да отстраним тези, които според тях са провокатори“, каза още главният секретар на МВР и заяви, че разследването тепърва ще установи защо арестуваните са нападали полицаите и дали са били изпратени от някой и с каква цел.

Той подчерта, че по съществото си нападението с бомби е било опит за убийство, но няма нито едно такова обвинение, а само за хулиганство. Заяви също, че много от мирните хора са си тръгнали, за да се разграничат от агресорите.

Ивайло Иванов подчерта, че блокадите не са законни и от МВР са поучили много критики за запушените улици, но въпреки това полицията не изпълнява закона да ги отстрани. „Както има протестиращи и те имат права, така има и хора, които не протестират и искат да се придвижват и да бъдат защитени правата им“, завърши той.

Шефът на СДВР Георги Хаджиев бе категоричен, че полицията е действала според закона и потвърди думите на Ивайло Иванов заедно с шефа на ДАНС Димитър Георгиев.
Хаджиев заяви, че полицията изпълнява своите и не влиза в конфронтация, нито провокира напрежение. Той отбеляза, че застава зад действията на колегите си, които по никакъв начин не са опетнили професионалната чест и достойнство, а са бранили живота и здравето си от агресорите.

Румен Радев заяви, че иска професионализъм от полицията, да внимават как работят, защото работата им се отразявала в световните медии.

Виж още:Журналист: Караянчева ли нареди на полицаите да бият граждани?Цвета Караянчева ли нареди на полицаите да бият журналисти и протестиращи граждани пред Народното съ…Sep 4 2020skafeto.com

Димитър Кенаров: Крещях, че съм журналист, но полицаите ме ритаха с все силаИма сигнали и за полицейска бруталност по време на протеста на 2 септември. Един от битите е журнали…Sep 4 2020skafeto.com

Богомил Бонев: Не мога да приема полицаи с боксове и черепи по униформите„На редовите и честни полицаи искам да кажа само едно: Мутрите, които пазите, внедриха мутри сред пр…Sep 4 2020skafeto.com

Сценката „полицията и протестът“ – от любимите на Борисов съветски учебнициДекларацията на властта абсолютно прозрачно показва, че е била писана не след, а преди снощните съби…Sep 3 2020skafeto.com

loading...