Румен Радев панорама молдова гешев Бойко Борисов

Президентът Румен Радев поряза Иван Гешев за нов главен прокурор. Държавният глава обяви, че няма да подпише указа за наследника на Цацаров, с което връща процедурата обратно във Висшия съдебен съвет.

Там членовете на Темида трябва отново да гласуват кандидатурата на Гешев, за да стане той нов обвинител номер 1 от януари 2020 г. Право на втори отказ президентът няма по конституция, но няма и срок, в който да парафира указа.

В мотивите си Радев посочи, че изборът на главен прокурор засяга всеки българин. „Конституцията не ме задължава да мотивирам указа си“, напомни Радев. И се обърна към членовете на ВСС, като заяви: „Очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат отнема от легитимността на фигурата на бъдещия главен прокурор. Още повече, белег на демокрацията е наличието на алтернативи във висшите държавни длъжности. А такава нямаше. Подходът за този избор бе подкрепен на практика от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието, отказа да предложи втора кандидатура“.

Според президента фигурата на бъдещ главен прокурор трябва да се ползва с високо гражданско доверие. А държавният глава е на мнение и че всички становища в подкрепа или липсата й са важни за една кандидатура, но той е категорично против масираната институционална и както я нарече, служебна, подкрепа за Гешев. Като настоя, че той трябвало да бъде харесан и от граждански сдружения, и от НПО-та, а не само от прокурорската колегия и държавни органи като ДАНС и ГДБОП.

С тези съображения той върна на ВСС предложението за назначаване на Гешев за главен прокурор.

Още:
Цацаров след избора за нов главен прокурор: Президентът няма да се бави с подписа за ГешевПрезидентът ще подпише указа за назначаване на новия главен прокурор, когато го подпише. Не очаквам …Oct 27 2019skafeto.com

Новият главен прокурор на България Иван Гешев: Избраха ме, защото съм искренУбедих колегите си да ме изберат – може би с това, че съм искрен. Ще продължа да ги убеждавам. Това …Oct 25 2019skafeto.com

loading...