през юни

Според Националния институт по хидрология и метеорология, валежите през юни ще бъдат около нормалните, но ще са неравномерни.

Най-ниските температури за месеца ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите – между 31 и 36, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21 градуса, по долината на река Струма – около 22 градуса, за високите полета – между 16 и 18 градуса, а за планините – между 7 и 12 градуса.

Средната месечна сума на валежите в равнините ще е между 60 и 90 л/кв.м, по Черноморието и долината на река Струма – между 40 и 60 л, а в планинските райони – от 90 до 140 л.

Валежите ще са близо до нормата, но ще са неравномерно разпределени по периоди и райони: през по-голямата част от месеца въздушната маса над страната ще бъде неустойчива, пише Дир.бг.

Ще се запазят условията за чести превалявания, главно през втората половина от деня и през първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени с гръмотевична дейност.

На места ще има и локални градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи.

Повече слънце по правило, ще има в сутрешните часове.

През повечето дни от първите 10 дни на месеца ще има следобедни превалявания и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи около 3-4 юни и към края на периода.

В началото на десетдневието температурите бързо ще се повишат, ще достигат и ще надхвърлят на места 30 градуса, а в средата на десетдневието ще има захлаждане.

В началото на второто десетдневие времето ще се задържи относително по-стабилно, с по-малка вероятност за валежи.

Превалявания се очакват около 13-15 юни, които ще бъдат последвани от захлаждане.

През втората половина от периода, в часовете около и след обяд, ще се развива купеста облачност, но преваляванията ще бъдат неравномерно разпределени и „на петна“.

През третото десетдневие се очаква тенденция за постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и за повече спокойни дни.

Към края на месеца има вероятност валежите да са по-малко, а температурите да са по-високи, завършва прогнозата на института.

Виж още:Изненадваща прогноза: Юни идва със сняг!Времето тотално се сбърка! Според последната прогноза новата седмица започва с облаци, дъжд и понижа…May 30 2021skafeto.com


loading...