приемането на еврото

Изключително силен и необходим знак към българските граждани и европейските ни партньори за това, че приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. се определя като национален приоритет, е приетото на 27 октомври 2022 от НС решение, с което се възложи на българските правителства оттук насетне да ускорят преговорите с европейските институции и държавите членки от Еврозоната и да ускорят техническата подготовка за въвеждане на еврото, за да се спази определената от страна на България целева дата. Това е сериозна стъпка към осигуряване на приемственост, на стремежа и работата на България за приемане на еврото, тъй като решението ангажира, както сегашното, служебно правителство, така и предстоящите редовни правителства. Тази историческа стъпка беше изключително важна и ценна, защото даде необходимата легитимация и увереност на екипите на МФ и на БНБ пред европейските ни партньори. Значим и видим резултат от това е подписаният на 6 декември в Брюксел Меморандум за разбирателство с държавите членки на Еврозоната и Комисията за започване на производство на евромонети и за подготвителните задачи преди началото на производството.

Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова по време на на организираната от Дир.бг, КРИБ и Агенция за насърчаване на МСП финансова конференция „България в Еврозоната – предимства и възможности“.

За мен е висока отговорност и чест да съм българският министър на финансите, който с мандат от правителството подписа този важен документ съвместно с управителя на БНБ г-н Радев и представителите на ЕК, каза тя.

Документът очертава практическите стъпки, които ще позволят на страната ни да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към Еврозоната, обясни Велкова. По думите й това важно събитие следва да бъде подкрепено от действия и работа, които всички институции трябва да свършим през сравнително малкото време, което остава до 1 януари 2024 г., предупреди министърът на финансите.

Росица Велкова припомни, че подготовката ни за членство в еврозоната се организира и координира от Координационен съвет със съпредседатели министърът на финансите и подуправителят на БНБ. Съветът се подпомага от 8междуведомствени работни групи. Активните действия по техническата подготовка започнаха още през месец май с приемането от МС на Националния план за въвеждане на еврото в България. Въз основа на този план се осъществява оперативната работа по замяна на лева с еврото.

„Планът описва принципите, институционалната и правната рамка за въвеждане на еврото, разглеждайки всички важни оперативни дейности. Сред ключовите документи, изготвени от работните групи от месец септември насам, са комуникационната стратегия за присъединяването ни към Еврозоната и концепция на проект на закон за въвеждане на еврото в Република България. Предстои до края на годината този проект да бъде разработен.

„Законът за въвеждане на еврото в България ще регламентира обществените отношения, свързани с приемането на еврото като официална валута в страната“, съобщи Росица Велкова. „Целта със закона за въвеждане на еврото е да се установи процедура за въвеждане на еврото, курса на преобразуване, извеждане на лева от обращение, начинът и срокът за замяна на пари в брой, правилата за превалутиране на цени, заплати, социални помощи, мерките за защита на потребителите, санкции и други“, обясни министърът на финансите.

До края на годината ще бъде подготвена за стартиране и комуникационната информационна кампания, която ще се проведе през 2023 г.

„Целта на кампанията ще бъде предоставяне на точна, достъпна, ясна, разбираема,навременна и всеобхватна информация за всички практически аспекти, които ще обхване законът за въвеждане на еврото. Фокус на капанията ще бъде и разясняването на всички възникнали въпроси и преодоляване на негативните нагласи и страховете у българските граждани от покачване на цените, промяна в доходите, инфлацията от приемането на еврото“, заяви Росица Велкова.

„Възложихме социологическо проучване за въвеждане на еврото. С данните от проучването ще ви запознаем в близките дни“, информира още министърът на финансите.

След присъединяване на лева към ЕРМ 2 е нужно и приемането на определени законодателни промени, посочи тя. От изключителна важност са промените в Закона за изпирането на пари, Търговския закон, в Кодекса за застраховането и Закона за БНБ, подчерта Велкова и призова депутатите да подходят отговорно и да ги гласуват.

Готовността на страната ни да се присъедини към валутния съюз представиха в откриващия панел още управителят на БНБ Димитър Радев, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, а приветствие поднесе и вицепрезидентът Илияна Йотова. Модератор е Илия Лингорски, член на Управителния съвет на БНБ.

Виж още:Доц. Григор Сарийски: Eврозоната ще отвори за България широко вратата към гръцкия сценарийГригор Сарийски е доцент в Института за икономически изследвания на Българската академия на науките …Nov 14 2022skafeto.com


loading...