Внедряване на добри практики

На 16.10.2019 г. беше последният ден от обученията на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новият тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Благоевград. Смесена българо-гръцка група от експерти в лозарския бранш, администрацията и медиите работиха заедно по проблеми със застрашените местни сортове лозя и световните подходи при запазването им.

Инвестицията е по проект „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ към Програмата Интерег V-A Гърция-България и включва модерно обзавеждане и мултимедийно оборудване на три помещения, което ще предлага възможност за интерактивни лекции и тяхното излъчване в реално време в Интернет пространството. Част от обученията бяха стриймвани на живо в youtube канала на организаторите.

Обученията включваха и  наблюдение на място на уникалните лозови масиви на с. Враня, които са своеобразно хранилище на застрашените местни сортове лози. На територия от 96 декара с много любов и професионализъм господин Валери Гълъбов отглежда характерните за региона Широка Мелнишка лоза, Руен, Керацуда, Мелник 55 и Брестовица. А назад в годините насажденията от Мерло стартирали от семената донесени от врана, която прелетяла от Франция, носейки ги в човката си. Днес наименованието на селото – Враня, носи логичното обяснение на легендата.

Участниците се запознаха с уникалните практики във биологичното стопанство от Южна Африка – Watercloof. Научиха рецептите за пръскане с биологични препарати за превенция от вредители по лозовите насаждения на Андрея Рибешек и Болфан Вински от Хърватска и методите за производство на вегетарианско вино на Querciabella, Тоскана, Италия.

Дискусиите, изведоха няколко проблематики от сектора лозаро-винарство, но най-ярко се открои факта, че в България и Гърция, сплотеността и работата на организациите и сдруженията в областта не са достатъчно. Необходима е комуникация между вино производители и лозари, проактивности и подаване на предложения за промени в институционално отношение към управляващите органи,  с цел улесняване дейностите и извеждане на крайния вино продукт на пазара.

Водещ партньор по проекта е Изпълнителна агенция по лозата и виното, които работят заедно със Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Изложбено-изследователски институт (Exhibition Research Institute), Гърция и Технологично-образователен институт за селскостопански технологии „Александър” (Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki-Dpt. of Agricultural Technology), Гърция.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните в програма Interreg V-A „Гърция-България 2014-2020“ http://www.greece-bulgaria.eu/.

*Съдържанието на този материал не отразява задължително официалната позиция на Европейския съюз.

Приключват обученията за европейски и световни практики при опазване на лози
Взеха листни проби от традиционни български сортове лозиВ ход е проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“, който беше стартиран през 2018 година…Sep 18 2019skafeto.com

loading...