Ученици от технологичното училище „Електронни системи“ разработиха 147 иновативни проекта

Може ли количка да отговаря на въпросите ни, а мобилно приложение да изготвя за нас рецепти и хранителни режими? Група ученици от технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Техническия университет – София доказаха, че може. Именно техните проекти с имена Tupal car и DishEat спечелиха специалните награди на Yettel по време на тазгодишното седмо издание на ТУЕС Фест 2024.

В рамките на два дни събитието събра над 6000 посетители. Общо 345 ученици представиха 147 проекта, като демонстрираха креативност и иновативно мислене. Организиран от ученици за ученици, фестивалът даде възможност на посетителите да се запознаят с образователния модел на училището и връзката му с ИТ и технологичния бизнес.

Yettel бе един от партньорите на феста, като представители на телекома бяха част от журито, оценяващо проектите. Със специална награда операторът отличи именно Tupal car и DishEat. И двата проекта са разработени от ученици в 10-и и 11-и клас от ТУЕС и отразяват идеите на младото поколение за бъдеще, в което количките могат да говорят, а приложения изготвят за нас хранителни режими.

Точно това представляват отличените от Yettel проекти. Tupal car е количка, която може да отговаря на въпроси и се управлява изцяло с жестове. DishEat пък е приложение, което генерира рецепти и хранителни режими с помощта на AI и дори само чрез снимка на наличните продукти или конкретното ястие. За допълнително улеснение, потребителите могат да поръчват и необходимите продукти директно от него.

Като част от партньорството си с ТУЕС Фест 2024, Yettel отвори вратите си и за ученици от технологичното училище и тяхната видео поредица „Secrets from the kitchen“. В специално видео младите таланти се срещнаха с експерти от дирекция „Техническа стратегия и инженеринг“, които им разказаха какво означава да отговаряш за мрежата на един телеком. От своя страна представителите на Yettel се върнаха отново в класната стая – те гостуваха на учениците от ТУЕС, които ги предизвикаха със задача в областта на компютърните мрежи.

През последните две години телекомът активно си партнира с ТУЕС като част от ангажимента си да подкрепя развитието на младите таланти и техните смели идеи за дигитално бъдеще. Това компанията постига и с младежките си програми – от стажантската програма Hub by Yettel за студенти и млади специалисти, до програмите „Втора смяна“ и Yettel Teen Academy, насочени към деца и близки на служители от 5-и до 12-и клас и тяхното кариерно ориентиране.

 

За Yettel:

Yettel България e телекомуникационна компания, която свързва над 3 милиона потребители с хора, устройства и бизнеси. Има над 1900 служители, повече от 180 магазина, а мобилната й мрежа покрива над 99% от населението на страната.

Yettel България е единственият телеком у нас, отличен с престижния сертификат Top Employer за високото качество на своите работодателски практики и политики. В основата им стои грижата за служителите, които откриват в компанията свободата да бъдат себе си, възможност да се развиват и с работата си да допринасят за реална промяна за хората.

Важен фокус Yettel поставя и върху програмите за младите хора и хората с различни възможности. Сред най-отличителните за компанията са стажантската програма Hub by Yettel за студенти и млади специалисти, както и програмите „Втора смяна“ и Yettel Teen Academy, насочени към деца на служители от 5-и до 12-и клас и тяхното кариерно ориентиране. За хората с различни възможности е програмата „Рамо до рамо“, чиято цел е да подпомага професионалното им развитие и социална интеграция.

За повече информация: Yettel.bg.

 

Yettel България 

Отдел „Корпоративни комуникации“

+359 892 401 184

pr@yettel.bg