принц Стенли
Принц Стенли Икпонмуонба преди срещата в ”Булгаргаз” с Явор Дянков и волейболният ас Теодор Салпаров

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Нигерийският принц Стенли Икпонмуонба може да ни достави първия кораб с втечнен природен газ от родината си още през октомври т. г. На среща с шефа на “Булгаргаз” Людмил Йоцов вчера следобед, 58-годишният бизнесмен е заявил готовност да подпише с България едногодишен договор, като обезпечи страната с общо 1,250 млрд. кубични метра газ, предава Фрог нюз, позовавайки се на негови сътрудници.

Любопитното е, че с тази възможност за излизане от кризата са запознати едновременно президентската институция и министерски съвет. Очаква се по този повод да се проведат срещи на най-високо ниво.

Ако предложението на принц Стенли получи “зелена светлина”, това означава, че България ще бъде подсигурена с повече от една-трета от необходимото количество природен газ поне за година. След като по новооткритата наскоро тръба от Гърция потекат и договорените количества азерски газ, който е около 1 млрд. кубични метра за година, това означава, че проблемът с доставките ще бъде решен и няма да се наложи да стоим на студено, както някои коментатори вече ни плашат.

Енергийни експерти смятат, че предложението на принц Стенли идва в точния момент, за да се реши един от важните за държавата проблеми. Освен това цената, която предприемачът предлага, е почти три пъти по-ниска от тази, на която в момента “Булгаргаз” купува синьото гориво през борсата. А тя е 1500 евро за 1000 кубични метра газ. Категорични са, че подобен договор ще е гаранция, че действително се върви към диверсификация на енергийните ресурси и откъсване от зависимостите с Русия.

МС получава предложението за доставка на нигерийски нефт на 28 април т. г. От писмото на базираната в Хюстън компания “Ruslana Integrated Co. LTD” се разбира, че тя е на пазара на горива повече от 8 години и доставя газ и петрол в САЩ, Европа, Гана и Китай. Възможностите на фирмата позволят синьото гориво да бъде превозено от Черния континент с кораби с водоизместимост от 75 000 тона всеки месец.

Предприемачът е договорил на първо време горивото да се доставя до турско пристанище, откъдето да продължи по тръбата към България. Има, разбира се възможност, природният газ да достига до териториите ни и през гръцката тръба, но след като „Булгаргаз“ участва в търга за капацитет.

Сега всичко е в ръцете на ръководството на „Булгаргаз“. Именно от него зависи дали страната ни ще започне да внася гориво от Нигерия и ще се обезпечат нуждите за идващата зима. Очаква се тежката дума по предстоящия договор да дадат още БЕХ, министерство на енергетиката и МС.

Участниците на срещата в “Булгаргаз” били учудени защо съветникът на министъра на енергетиката Александър Николов – Венцислав Цанов не е присъствал вчера, при положение, че е бил предвиден да участва на масата на преговорите. Твърди се, че самият Николов е бил информиран на намеренията на принца още през май т. г. на приема на президента за празника на българската писменост. А офертата на нигерийския бизнесмен е била пусната на телефона му.

Припомняме ви, че преди руският “Газпром” да затвори кранчето за газ за България, страната ни е плащала най-високата цена в Европа от 814 долара за 1000 кубични метра газ. За сравнение Сърбия е броила 275 долара, Унгария 390, а Гърция – 650 долара за 1000 кубични метра газ.

Заради това, че “Булгаргаз” в момента купува синьото гориво на борсови цени, те достигат до 1500 евро за 1000 кубични метра газ. Само по себе си това е рекордно висока стойност. Очакванията са проблемът да намери решение, стига “Булгаргаз” да играе на търг за капацитет на гръцката тръба през есента.

Чужденецът от Нигерия прави към МС и второ предложение за снабдяване на страната ни с нигерийски нефт от т. нар. лека фракция.

Нигерия е на второ място по добив и преработка на нефт и газ в Африка. Собственикът на фирмата и нейн управител Стенли Икпонмуонба е завършил в Хамбург, Германия компютърни технологии. Член е на кралското семейство, говори четири езика. През 1993 г. заминава за Харков, Украйна, където е изпратен от кралската фамилия да движи бизнеса с нефтено-газови продукти и метали. Именно там се среща със съпругата си – Руслана Чигринова, лекар-кардиолог. Майката на Руслана е бесарабска българка. Именно оттам идва желанието да принц Стенли да развива бизнес отношения с България. Той е украински гражданин.

Пред Фрог нюз принц Стенли коментира:

“В цял свят знаем, че след като започна войната в Украйна, Русия спря доставките на газ за Европа. От това произтекоха сериозни проблеми за много държави, включително и България. Компанията ни работи в цял свят. Горивото, което предлагаме, е единствено от Нигерия. И няма нищо общо с Русия. Аз не бих предложил нищо, свързано с Русия.

Успях да направя контакт в България, благодарение на уважаемия Явор Дянков / бел. ред. треньор на премиера по карате/. По програма предстои да се срещна с премиера и президента. Очаквам да ми подадат ръка и да ми кажат: “Можете да работите в България”. Преди време съм работил с Русия, но сега не желая да имам никакви отношения с нея. Защото самият аз съм украинец по паспорт, от Харков. Да даде Бог войната скоро да свърши”.

Още от България


loading...