Какво се случва с цената на природния газ Турция България газ катар германия газ Европа енергийна катастрофа

„Булгаргаз“ предлага с около 45% по-ниска цена на природния газ за ноември. Това обяви изпълнителният директор Деница Златева на петъчното заседание на КЕВР за утвърждаване на цена за следващия месец, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители.

Синьото гориво се очаква да бъде около 130 лева за мегаватчас през идващия месец, обясни Златева, след като по-рано КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Шефът на регулатора Иван Иванов отбеляза, че ако на 1 ноември КЕВР утвърди цена от около 130 лева на мегаватчас,

това ще бъде най-ниската цена от месец март досега.

Само за първите три месеца на годината цената на „Булгаргаз“ беше по-ниска от тази. През целия останал период цените бяха твърде високи, припомни Иванов.

Златева изтъкна, че в периода от 11 октомври, когато „Булгаргаз“ подаде заявление за цени в размер на 166,14 лева за мегаватчас, досега има чувствително намаляване на цените на газовите хъбове. Освен това са били постигнати изключително добри отстъпки за втечнен природен газ за ноември спрямо индексите на газовите хъбове.

Постигнатите отстъпки спрямо актуалните газови индекси варират между 38 и 50 процента от индексите за месец напред, посочи тя. Затова цената, ако този тренд се запази, е по-ниска от заявената.

В сравнение с цената, която е за октомври, намалението е с около 45 процента, а спрямо рекордната цена, която беше за септември (353,21 лева за мегаватчас), намалението е 64 на сто, пресметна изпълнителният директор на „Булгаргаз“, цитирана от БТА.

Тя допълни, че „Булгаргаз“ продължава да нагнетява свободни количества газ в хранилището в Чирен. Вече там има около 300 млн. куб. метра. Нагнетяват се вече търговски количества. До края на октомври ще продължат да се нагнетяват всички свободни дневни количества в Чирен.

„Булгаргаз“ е в процес и на финализиране на търга за втечнен природен газ за декември. През ноември спотовите цени бяха ниски.

Със започване на есенно-зимния сезон се очаква за декември да има леко покачване на цените, но пак ще бъде в рамките на приемливото,

смята Златева. Офертите, които са получени за доставки за втечнен природен газ, също са с добри отстъпки от индекса за следващия месец. Тя изтъкна, че за ноември „Булгаргаз“ ще е в състояние да предложи цена, която е под 50 процента от борсовия индекс.

„Булгаргаз“ ще участва на отложения търг за ангажиране на слотове за период от 5 години напред, който ще се проведе на 31 октомври, информира още Деница Златева.

Окончателните данни за цената за следващия месец „Булгаргаз“ ще внесе до 9:00 часа на 1 ноември, обяви Златева. Решението за цената ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 1 ноември от 15:00 часа, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.


loading...