„Природният газ от днес за утре няма как да се замени със „зелена“ енергия, може да се замени само с мазут и с въглища. В България газ не се използва за производство на електричество, но топлофикациите ще минат на мазут. Големият проблем е в индустрията и тези, които не могат да минат на алтернативно гориво – ще плащат по-висока цена за газа“. Това коментира пред Радио Пловдив енергийният експерт Боян Рашев.

По думите му, става въпрос за производителите на изкуствени торове, за които газът е основна суровина. Същото се отнася и за керамичната промишленост, металургични и машиностроителни предприятия, хранителната индустрия. Домакинствата, които са на природен газ, не са застрашени от спирането му, но цената ще бъде висока.

Според експерта, недостигът на природен газ у нас след спирането му от „Газпром“ е много сериозен, тъй като при съществуващите към момента възможности, само на 30% може да бъде заменен руският газ от всички останали алтернативни източници, взети заедно.

Ако Русия спре природния газ за цяла Европа, ще има „мега драма“, защото недостигът не може да бъде компенсиран. „За разлика от Западна Европа, ние не си затворихме въглищните централи. А в Европа концентрираха индустрията, производството на електричество и отоплението върху газ, който идва от Русия. За тях това е гигантски проблем“, коментира Рашев.

Според него, изходът от кризисната ситуация може да се търси в две направления. Първият начин, според Рашев, е премахване на мораториума за проучване на нефт и газ в страната, който беше въведен през 2011 г., защото тук има потенциални находища.

Вторият начин е осигуряването на по-голям достъп до синьо гориво през терминалите за втечнен газ в Гърция, като трябва да се сключат договори за доставки с американски и канадски компании, да не се разчита само на „Газпром“. Обаче цената на газа по новите договори ще е (доста) по-висока от досегашната.

Боян Рашев отбеляза, че цената на международния пазар ще бъде още по-висока, поради липсата на инвестиции през последните години за съоръжения за добив на газ и втечняване на газа. Изискват се гигантски инвестиции за газовата инфраструктура, затова до момента светът се движи от петрола, който най-лесно се транспортира и складира, предупреди експертът.


loading...