приятно ровене

На служебния кабинет пожелавам приятно ровене в Министерство на отбраната. Това каза на пресконференция председателят на ВМРО и бивш вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде Фокус.

„Вчера служебното правителство реши да атакува и патриотите. Министър Георги Панайотов не беше добре подготвен и частично подведен. Не е точен, като казва, че той е възложил проверка. Всъщност проверката съм възложил аз – за периода 2018 и 2019 г. Възложил съм я на одита в Министерство на отбраната. Всичко, което казвам, се проверява лесно по документи. На 5 май 2021 г. съм написал резолюцията на този доклад и съм го изпратил за допълнителни компетенции“, коментира Каракачанов.

„Излиза, че МО последните години не е имало никакъв контрол. Искането за одит е възложено от мен и резолюцията, когато е бил готов одитът, е поставена от мен. Защо е подведен – служебното правителство се опитва да провежда една политика, с която да вади истини или полуистини, с които да компрометира бивши министри от предното управление. По отношение на МО им пожелавам приятно ровене“, заяви Красимир Каракачанов.

Елементарна популистка спекулация е темата с поръчката на двата автомобила за Министерство на отбраната, обясни Каракачанов.

Относно поръчката за 2 служебни автомобила Каракачанов коментира: „Всички знаете, 4 години сте ме наблюдавали с какъв автомобил съм се предвиждал – модел 1997 г., беше на 400 000 км. Автомобилът на началника на отбраната е модел 2002 г. Решихме, че ще дадем личен пример, че не сме ние приоритетът. Препоръчвам на моя приемник да слезе от колата на НСО и да се качи на мерцедеса, на който аз се водих“.

Той уточни, че не се е возил на автомобил на НСО нито като вицепремиер, нито като министър на отбраната.

„Когато те обгрижва НСО, е лесно да кажеш какви са тези луксозни автомобили, за какво им е на армията. Да вземе този, в който се водих аз или началникът на отбраната. Предложението за автомобилите не е мое, идва от Щаба по отбраната“, допълни Красимир Каракачанов.

„Това е елементарна популистка спекулация, която е внушена на министъра. Впечатлението ми за новия министър е, че е интелигентен. Недостойна спекулация. Има си изискания за сигурност. След като един служебен министър и НСО са преценили, че работата му изисква да е охраняван и возен, защо един бъдещ министър и началник на отбраната да нямат един нормален автомобил, какъвто изисква работата им“, попита Каракачанов.

По-добре министърът на отбраната да слуша военните, вместо някакви влъхви в Министерството, обясни още Каракацчанов.

По повод проектите, свързани с инфраструктурата на отбраната, Каракачанов заяви, че твърдението, че се възлагат директно за изпълнение обществени поръчки без конкурс или процедура не е вярно.

„От мандати и министри назад има практика, когато става въпрос за обекти от стратегическата инфраструктура, в които се изискват срокове, се използва основният член 20 ал. 6 от Закона за обществените поръчки. Придържал съм се към практиките на предишните министри. А практиката според вътрешните правила е следната – има докладна записка от ресорния зам.-министър, който предлага изпращане на покана до потенциален изпълнител; получава се оферта; разглежда се и ако са изпълнени всички изисквания се процедира сключване на договор. Преди да се предложи за подпис на министъра, договорът се проверява от правната и още две дирекции в МО. Изисква се фирмите да има достъп до класифицирана информация“, поясни той.

„Това не е да купуваш потници и чорапи на пазара и да обявиш поръчка и всеки да се явява“, допълни Каракачанов.

„От министъра разбрах, че бил изненадан, че в проекта за двата бойни кораба не са предвидени боеприпасите. Изненадан е, защото явно тези, които са го подготвяли, не са му го казали. Проектът е от 2016 г. гласуван е от тогавашното НС. 2018 г., по мое време, е актуализиран. Единствената корекция е добавянето на ДДС-то към цената. Вината не е в министъра, че приказва тези неща, а в тези, които са му подали информацията. Корабите ще дойдат 2025-2026 г. и никой не купува боеприпаси предварително. В проекта е подчертано, че закупуването на боеприпаси е въпрос на отделен проект, за който тепърва ще се водят разговори“, посочи Каракачанов.

„Никога не съм поставял под съмнение военната експертиза. Не съветвам военния министър да го прави. По-добре да слуша военните, вместо някакви влъхви в МО. Военните не са ме подвели до момента. Всеки един министър би следвало да се опира на нея“, добави той.

„Правителството трябва да изясни нещо много ясно за себе си и за цялото българско общество. По кой път иска да е поеме – по този, по който вървях аз , да възложим проекта с максимално участие на българската индустрия или ще отидем към преговори с чужди фирми и да купуваме готова продукция“, заяви Красимир Каракачанов.

Относно кредитирането на фирми Каракачанов поясни, че е пропуснато да бъде информиран новият министър, че във всички договори има 100% банкова гаранция от фирмата изпълнител.

„Намирам тези твърдения за необосновани. Правят се проучвания за възможните фирми. Използван е капацитетът на фирми, които в предишни години са работили за МО. Те са познати“, посочи той. „С твърденията, които бяха изнесени се хвърля съмнение върху компетентността на поне 3 дирекции в МО. Не мога да се съглася с това“, допълни той. „Покривани са всички изисквания на закона“, каза още той.

„Забелязах разминаване в изказванията на министъра. От една страна много добре вървял проектът на придобиване на самолетите F-16, а от друга страна имало нещо нередно с изграждането на инфраструктурата и проектите. Е, как ще върви добре проектът, ако не си изградил инфраструктурата. Доставката на самолетите е обвързана със срок, но и с изграждане на инфраструктурата за приемането им. Възползвайки се от чл. 20 в Закона за обществените поръчки, целта е да включим в сроковете за да няма финансови загуби и да се защити интересът на армията“, допълни той.

За кампанията „Бъди войник“ Каракачанов отбеляза, че армията е доволна от тази нея и заяви, че тя е успешна. По думите му министърът е трябвало да попита военнослужещите дали са доволни от нея.

Той поясни, че пари на фолклорна телевизия не са давани. По думите му средствата са за изработване на седмично военно специализирано предаване.

„Какво против има министърът срещу българския фолклор, при положение, че втората политическа сила е чалгаджийска“, попита Каракачанов. Той отбеляза, че средствата за въпросното предаване са 500 лв.

Когато става въпрос за армията, нямаме право на политика, каза още Каракачанов.

„Неморално е да оставиш армията гола и боса. Неморално е да плащаш обезщетение, ако не си свършиш работата по проектите. Законното е да си свърши работата, като не си я свършиш тогава те гони законът. И никой не те пита кое е морално или кое не е“, заяви той.

„Проблемът е Българската армия беше, че всеки идваше и започваше да отрича предишните. Затова и самочувствието във войската беше ниско, не говоря за заплащането, затова и мотивацията за служба в армията беше малка. Когато става въпрос за армията нямаме право на политика. Никога не съм си позволявал да политизирам армията. Препоръчвам на всеки дин бъдещ министър на отбраната да разглежда армията като непартийна институция, а като такава призвана да брани държавата. Всичко останало са празни приказки “, допълни Каракачанов.

Той коментира, че е учуден от това как МО ще бъде полезно за провеждането на изборите в чужбина. „Не и работа на армията да се занимава с избори. Не чух нищо за границата. Мигрантският поток се засилва от месеци“, посочи той.

„Знам кой подвежда министъра, но няма смисъл да говорим персонално. Препоръчвам на този, който му прави стратегията и говори за законно и морално, да излезе и отговори публично пред всички над дали преди 4 г. постъпи морално. Той знае за кой говоря и тя знае за кого говоря. Да, беше законно, но беше ли морално? За 4 години не хвърлих кал по нито един мой предшественик. Става въпрос за един същи човек, който отново дойде със служебното правителство“, каза още Каракачанов.

Виж още:Радев: Защо Борисов играе карти и ходи на лов с олигарси, които печелят огромни поръчки„Фактът, че се налагат такива санкции на български граждани и фирми, е ясна диагноза за режима, койт…Jun 4 2021skafeto.com


loading...