прогноза за времето за месец октомври

Месец октомври ще започне със слънчево и топло време, преобладаващите максимални температури ще са над 25˚. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от „Фокус“.

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в равнините е между 11˚ и 15˚, по високите полета – между 8˚ и 11˚, в планинските райони – от 4˚ до 8˚.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв. м, в югоизточните райони – между 60 и 90 л/кв. м, а в планините – от 80 до 100 л/кв. м.

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 26° и 31°, а най-ниските – между минус 1° и 4°.

Месецът ще започне със слънчево и топло време, преобладаващите максимални температури ще са над 25˚, на 2 октомври на отделни места ще достигат до 30˚ – 31˚.

Около 3 – 4 октомври ще премине атмосферно смущение. На места ще има валежи от дъжд, последвани от чувствително понижение на температурите. След краткотрайно подобрение на времето в средата на десетдневието, към 8 – 9 октомври отново ще има условия за превалявания, а след това – относително захлаждане.

През второто десетдневие температурите ще бъдат вече близки до нормалните. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Условия за превалявания има през периода 12 – 14 октомври и към края на десетдневието.

През третото десетдневие повече спокойни и сравнително топли дни ще има през първата част от периода, но вече с характерните инверсии и ниска облачност в сутрешните часове. Около средата на десетдневието и до края на месеца времето ще е променливо с условия за валежи.

Температурите постепенно ще се понижават, но като цяло за периода средноденонощните ще останат близки до обичайните.

Още Новини

loading...