Под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон днес ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки. Интензивни ще са явленията в Западна и Южна България, както и в Централния Предбалкан, където сумарните количества на валежите ще достигнат до 50-60 литра на кв. метър, а на места в Родопската област и Ихтиманска Средна гора – до 80-100 литра на кв. метър, предаде НИМХ.

В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат между 15-25 литра на кв. метър, а най-слаби ще са валежите на места в североизточните райони и по Черноморието – до 10 литра на кв. метър. Ще духа умерен източен вятър. В по-голямата част от страната максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София -около 19°. Валежите ще продължат и през нощта.

По Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максимални температури на въздуха: 20°-23°. Температурата на морската вода е 21°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има значителни валежи с гръмотевични бури. Ще духа умерен до силен вятър: в ниските части от североизток, а по билата от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра – около 9°.

И през нощта, и през почивните дни отново ще има гръмотевични бури, значителни по количество валежи, а на места – и градушки.

В събота вероятността за интензивни явления е голяма за цялата страна, а в неделя – за много райони в Северна и Източна България. В събота вятърът ще е от изток-североизток, слаб до умерен. Дневните температури в по-голямата част от страната ще останат под 25°.

В неделя вятърът в Източна България временно ще се усили, ще е от север-североизток, в западната половина от страната ще остане слаб до умерен, от север-северозапад. Температурите ще се повишат с един-два градуса.

През първата половина от следващата седмица остава с повишена вероятност за превалявания, но вече на по-малко места в страната и по-малко като количество, но все пак на отделни места все още са възможни временно по-интензивни валежи. Ще има и слънчеви часове, главно преди обяд. Температурите ще са с още два-три градуса по-високи.