производители на текстил в България

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Един от най-големите производители на текстил в България и крупен работодател в Русенска област – „Делта Текстил“, прекратява по-голямата част от дейностите си у нас, съобщава местният в. „Утро“. Причината – за израелския собственик Delta Galil Industries вече не е изгодно да шие чорапи у нас.

Около 500 души в момента работят в най-модерната фабрика в групата му, която е разположена в Русе, но сега се предвижда машините да отидат в Турция. След края на май ще бъдат заети само около 40 човека в дистрибуторския център в Свободната зона на дунавската ни столица.

Цифром и словом: „Делта Текстил“ откриха русенския си завод през 2003 г., като първоначалната инвестиция беше в размер на 3 млн. долара, а само през последните 3 години в него бяха инвестирани $8 млн. В пиковия момент през 2017 г. заетите бяха над 700, а годишните приходи бяха в размер на десетки милиони.

Производството беше предимно за Европа и САЩ – за брандове като Nike, Converse и ред други. Футболистите на „Манчестър Юнайтед“ също ритаха с чорапи, произведени в Русе, отбелязва „Утро“.

Защо си тръгват: Според мениджмънта финансовите резултати и в момента са добри, но се наблюдава рязък спад на поръчките за Европа. На този фон идва и фактът, че в Турция Delta Galil Industries също имат завод, който е по-близо до суровините и там няма проблеми със скъпа енергия, липса на работна ръка и затруднен износ към Русия.

Затова и израелската група е решила да запази тази си производствена мощност за сметка на българската, пише русенският вестник.

В прав текст: „Допреди година и половина работихме на пълен капацитет. След COVID икономическата криза се усети много силно в целия пазар. Нашият основен клиент имаше натрупани запаси и търсенето намаля с 40-50%. Ръководството направи оценка на пазара и реши фабриката в България да бъде затворена, а да бъде запазена тази в Турция. (…) Резултатите са добри, но все пак икономическото положение изисква да се вземе трудно решение. Над 500 човека ще останат без работа. Решението е трудно, защото е и емоционално – компанията е в страната от 20 години“, заяви пред „Капитал“ генералният мениджър на българското дружество Игал Херетц.

По думите му всички освободени служители ще получат „не само това, което им се полага по закон, но и отгоре„.