Прокуратурата разпита на Божков за политиците постановления съд заповеди

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Прокуратурата все още не може да разпита чрез видеоконферентна връзка обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков. Причината е, че властите в Обединените арабски емирства не отговарят на молбата за правна помощ, обясни пред „Сега“ прокурорът от СГП Христо Кръстев.

Мина повече от година, откакто държавното обвинение съобщи, че ще поиска разпит на Божков по образувано отделно дело за изнудване му, след като бизнесменът в интервю през март 2022 г. за пореден път заяви, че е плащал на бившите управляващи Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, за да бъде оставен бизнесът му на спокойствие.

Единствено по този ред с молбата за правна помощ е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства, твърди държавното обвинение. В крайна сметка молбата беше преведена на арабски език и предвижена от Министерството на правосъдието към ОАЕ. Но до момента няма отговор от властите в емирството.

Междувременно по това дело за изнудване показания даде бившият депутат Георги Кадиев. Той твърди, че е внесъл поправка в Закона за хазарта, която регламентира точно плащането на едни такси за хазартните игри в зала и други за лотариите. Според Кадиев, тогавашният председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова е редактирала предложението му, а Божков се възползвал от това.

„Моят извод не е, че го е направила в услуга на него, защото не знам дали е така. Но премахвайки определени думи от моето предложение и именно думите, че хазартните игри, за да се облагат с такса, трябва да бъдат в игрална зала, създава двусмисленост на Закона, което вече позволява Васил Божков да си избира по кой ред да бъде облаган. Това, че е направено умишлено, го твърди Васил Божков. На мен ми изглежда подозрително. Но не мога да кажа дали е умишлено или не“, каза Георги Кадиев.

На разпит беше призован и Георги Попов – един от най-близките съдружници на Васил Божков. Той се върна в България през май 2021 г. и беше освободен срещу гаранция от 40 000 лв. При първия му разпит – пред разследващ полицай, той бе заявил, че Божков редовно носел големи суми пари в себе си, но не му е споделял да е бил изнудван, нито е виждал да дава пари на политици.

Разпитани са също така вещите лица, присъствали на обиските в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова и са описани иззетите при тези обиски вещи.