случая присъдата на Георги Семерджиев

Има такъв тип данни за третиране на Георги Семерджиев и от страна на прокуратурата, сходни на тези, които се коментират в момента. Колко високо стига чадърът в МВР ще стане ясно от доклада на инспектората. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНТ.

По думите му статутът на Семерджиев се изяснява в хода на проверката, но трябва да се знае, че нито един служител на МВР не може да прикрива и съдейства на такъв тип действия. Демерджиев обясни, че не може да се говори за цялостна координация, а отделни звена от системата на МВР са действали в услуга на Георги Семерджиев. Някои неща са фрапантни – Семерджиев е бил задържан и бил допускан да избяга. Фактът е, че бил изпуснат от патрул, който го е задържал, е абсурдно, посочи Демерджиев.

От доклада на инспектората различни подразделения на МВР са действали по-различен начин – едни са спазвали задълженията си, а други са нарушавали правилата. След като Семерджиев е бил задържан е бил допуснат да отиде до автомобила си да се освободи от накитите си и отново да се върна при полицаите, което било недопустимо, изтъкна Демерджиев, като изрично уточни, че случаят е преди тежката катастрофа, при която загинаха две млади жени.

Той отбеляза, че в никакъв случай не става въпрос за обща координация, а отделни труктури на МВР се вършили работата си, докато други са съдействали на Семерджиев. Той недоумява защо от 2014 г. чак сега се разглежда случаят „Семерджиев“, а не много по-рано. Акцентът на проверките трябва да бъде актуалната ситуация, а не да се проверяват 6 години назад как едно лице е било третирано, възмутен е вътрешният министър Иван Демерджиев.

Спорд него е недопустимо в една такава ситуация някои да си затваря очите си, да помага или да участва в това, което се случва.

Борбата с войната по пътищата е приоритет пред МВР, каза още Демерджиев, като добави, че отговорността за безопасността за движение по пътищата е на много институции. Без маркировка, поддържане на пътните банкети, пътните знаци, МВР само не може да предотврати всички произшествия, каза министърът.


loading...