Да България коалиция с ПП

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„Не сме се отказали от идеята за бърза писта за промени в Конституцията, но не мога и да съобщя, че такова мнозинство има. За момента не се формирало такова мнозинство.“. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов пред журналисти в парламента.

Той обясни, че общата цел е колкото се може по-бързо до Нова година да се приключи с конституционните промени. Конституционната комисия е започнала неформално работа и тече съгласуване за промените. В ресорната парламентарна комисия всяка една парламентарна група може в рамките на работа да постави идеите си за промени в Конституцията на обсъждане.

Христо Иванов не очаква да има спорове относно проектите за промени в Конституция.

Той добави, че целта е промяна в Конституцията с промяна в структурата на Висшия съдебен съвет. Гласовете, които настояват сега да се пристъпи към нов ВСС, не обяснят кое ще е мнозинството, което ще го избере и какви ще са гаранциите, че новият кадрови орган ще бъде в по-добър състав от сегашния. Първо трябва да се промени структурата на ВСС и ако има такова мнозинство, което да промени структурата на кадровия орган, ще има по-висока степен на сигурност, че това мнозинство ще застане зад един по-добър състав от досегашния. „Сегашният състав на ВСС не осъзнава своята дълбока нелегитимност и продължава с действията си да заплашва националния интерес, изтъкна Христо Иванов.

„Тези хора нямат връзка с реалността и заплашват присъединяването на България в Шенген. Изрично механизмът за контрол на главния прокурор и заместниците му е част от приоритета и задачите, за да може България да получи присъединяването си към Шенгенското пространство. За мен те са доказали, че много сериозно ерозират доверието в българското правосъдие“, коментира още депутатът.

Обсъжда се и ново изменение в Закона за съдебната власт, но ще се изчака първо становището на министъра на правосъдието Атанас Славов.

На въпрос кога е подписана концесията за пристанище „Росенец“, Христо Иванов заяви, че това е въпрос на налични документи, които са видими и налични. Въпросът е след началото на войната дали всички институции работят затова България да повиши сигурността си от Путиновия режим, посочи Иванов.