промени за матурите матура по математика

Не съответстват на истината излезлите в публичното пространство информации, че Министерството на образованието и науката е въвело промени в регламента за провеждане на държавните зрелостни изпити. Това увери образователният министър Николай Денков, който се включи в крос с деца и ученици в Южния парк в София, част от инициативата „5 KM RUN“.

„Това в пълно недоразумение, никакви нови правила не въвеждаме, правилата са обявени още в началото на учебната година. Това, което излезе вчера като съобщение, е сумиране на това, което сме обявили в началото на учебната година, и това, което обяснявам от месеци“, каза ръководителят на образователното ведомство.

Спрямо миналата година обаче имало известни промени във въпросния регламент. „За първи път сега завършва випуск по новия Закон за училищно и предучилищно образование. Оттук нататък има много повече изпити, има различна организация на изпитите, има за първи път изпити, които са за професионална квалификация. Всичко това е описано в нашето съобщение от вчера“, подчерта Денков.

А що се отнася до методиката на оценяване – за „Среден“ 3 се приемат 30 от 100 точки, докато в редица други страни изискването е за над 50% верни отговори, министърът отговори: „Ние променяме минималните точки за тройка от 23 на 30, тоест ние получаваме критики от другата страна защо ги повишаваме. Това е мнение на експертите, към момента, при тази подготовка на децата. Ако се правят промени, те да бъдат плавни, както и че 30 точки е достатъчно“.

И увери още – не се предвижда, поне към момента, увеличаване на въпросния брой точки.

Академик Денков даде и подробности за стартиралата национална програма „Заедно в спорта и изкуствата“. „Целта е във всяко едно училище да може да се сформират отбори – по футбол, по волейбол, по баскетбол, групи, в които децата заедно да играят танци, да пеят хорови песни… Така, че отново да бъдат заедно. И както знаете, спортът и изкуството възпитават“.

До края на юни се приемат заявките за участие в програмата, а до края на август е срокът за одобрение. Нямало да има конкуренция между самите училища, като всяко едно учебно заведение ще бъде подкрепено, като има право да развива по 2 или 3 спортни програми в рамките на инициативата. Тя пък ще бъде финансирана от изцяло от държавния бюджет.


loading...