Промяната коалиция

„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ няма да направят предизборна коалиция и ще се явят отделно на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, твърди OFFNews.

Причината е, че от „Продължаваме промяната“ не искат такова обединение, тъй като се доверяват на поръчани от тях социологически изследвания, според които към момента получават по-голяма електорална подкрепа, ако се явят сами.

Според един от източниците ПП чакат подходящото време да обявят, че и за двете формации ще е по-добре да не се коалират.

Предложението за подобно обединение дойде от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, който призова за предизборна коалиция не само с ПП, но и с всички „запазили духа на протеста“.

Впоследствие депутатът от ПП Искрен Митев каза, че Христо Иванов е прибързал с решението за създаване на голяма предизборна коалиция. „С тази заявка той вкарва очакване в обществото, предпоставя нещата и това е едно малко притискане на ситуацията“, заяви Митев.

Христо Иванов: Надявам се следващата седмица да има разговори с „Продължаваме Промяната“

Условията, при които беше съставена четиричленната коалиция, се промениха след началото на войната в Украйна. Предложението ни за обща коалиция с „Продължаваме Промяната“ почива на разбирането да има политическа сила, която да поставя условията, а „не да се учи на чии червени линии да угажда“. Залогът е много по-голям от социологически проучвания, каза по бТВ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Надявам се следващата седмица да има разговори с „Продължаваме Промяната“, каза Иванов.

Трябва да чуем от служебното правителство и президента как оценяват това, че „Газпром“ не е просто търговец, а е „геополитическо оръжие“ на Русия. Желанието да се експлоатира енергийната тема е сериозно предизвикателство. Започва се с опити за плашене на хората, посочи Христо Иванов.

В България има активни граждани, които няма да чакат никой да ги организира, излизат сами. Ако служебното правителство не застане на неутрална позиция спрямо кампанията и не осигури възможно най-добрите възможни доставки за България, а се занимава с участие в кампанията и използва различни проблеми, ще има сериозна гражданска и политическа реакция в България, каза по повод на протеста от петък Иванов.

Очаква се от служебното правителство да е неутрално. Най-разумното поведение е да се съсредоточи върху организирането на изборите и да не се намесва в политическия процес, заяви още Христо Иванов и предложи „да се върнем“ към предложението за конституционна промяна за ограничаване на правата на служебните кабинети.

„Първата задача, която Румен Радев постави на служебния кабинет, беше да не допуска въвличането на България във войната. Тази фраза прикрива политиката на фиктивен неутралитет спрямо Русия“, добави той.

Още за Избори 2022


loading...