Промяната условие

Единственото условие, което „Продължаваме промяната“ са поставили по време на консултациите за правителство между БСП и „Продължаваме промяната“, е да бъдат осъществени промените в антикорупционното законодателство, а поста шеф на КПКОНПИ да бъде поет от Бойко Рашков. Това стана ясно от изказванията на Корнелия Нинова, лидер на БСП и вицепремиер в оставка, и на Асен Василев, вицепремиер в оставка и съучредител на ПП, пише Дир.бг.

„Колегите от ПП поставиха едно искане – мандатът да бъде държан толкова дълго, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател. На първите разговори ще изслушаме всички искания на партньорите. На първите разговори ще изслушаме всички искания и условия на партньорите, след това ще търсим съгласието по останалите въпроси. Засега най-важно е да препотвърдят ангажиментите по управленската програма. Така че първата задача по програмата с ПП е постигната“, каза Корнелия Нинова след срещата с „Продължаваме промяната“.

Асен Василев заяви, че двете партии не са обсъждали нито кой да бъде предложен за премиер, нито каквито и да било други постове и назначения в Министерския съвет. Вътрешнопартийни разговори по тези теми също не били водени. Това потвърди и Корнелия Нинова, която съобщи, че структури на МС и персонален състав и премиер ще се обсъждат на втория тур от разговорите, ако БСП са осигурили мнозинство.
Стана ясно също, че БСП ще покани днес на преговори ИТН, които ще се състоят утре. След това ще разговарят и с ДБ, чието желание е било те да бъдат последни в разговорите.

„Разговаряхме с „Продължаваме промяната“ да оставим програмата отворена за предложения от „Има такъв народ“, тъй като те не участваха в разговорите, когато я приехме“, съобщи още Нинова.

На въпрос за отношенията с Русия Нинова каза, че не са поставяли условие, защото този въпрос е бил изчистен по време на съставяне на програмата.

В нея е записано, че ще положим усилия за възстановяване на отношенията с Руската Федерация и да не допуснем да се закриват посолства и да се скъсват отношенията между България и Русия. В програмата е записано, че България ще търси разговори с всички възможни доставчици на газ, което не изключва и „Газпром“, уточни лидерът на левицата.

От левицата няма да търсят подкрепа от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

Още за политическата криза


loading...