протести

Единадесет уведомления за провеждане на протести на пл. „Народно събрание“ в периода 21-23 юни са получени в Столичната община съгласно изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите, съобщи сайтът Защото.

Пет от заявките са подадени от политически партии и движения – „Да България“, партия „Възраждане“, Българско национално движение ВМРО, сдружение „Толерантност“ и национално движение „Хан Кубрат“, а останалите 6 са подадени от различни физически лица, уточняват от Столичната община.

Заявените цели на протестните мероприятия са:

срещу смяната на Никола Минчев;
в подкрепа на правителството на Кирил Петков;
против кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството;
за европейска България без мафия;
срещу високите цени на горивата;
за компенсации за високите цени на енергоносителите;
защита на българския национален интерес в Македония, посочват още от общината.

Дирекция „Сигурност“ на Столична община е провела разговори с организаторите на всички заявени протестни мероприятия и ги съгласува по реда на тяхното заявление.

Поради факта, че уведомленията са за протести около сградата на Народното събрание, а част от мероприятията са противоречащи едно на друго, Столичната община и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), предприемат необходимите мерки за физическо разделяне на противостоящите групи с цел гарантиране на живота и здравето на всички граждани.

Мероприятията са съгласувани по следния начин:

На 21 юни:
от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия срещу правителството на Кирил Петков;
от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия в подкрепа на правителството на Кирил Петков.

На 22 юни:
от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия в подкрепа на правителството на Кирил Петков;
от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия срещу правителството на Кирил Петков.
Размяната на местата на протестните мероприятия е съобразно времето на подаване на заявленията.

Във връзка с протестите на 21 и 22 юни от Столичната община информират жителите и гостите на София, че движението в зоната на пл. „Народно събрание“, пл. „Св. Александър Невски“, бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ в участъка от Ларгото до бул. „Васил Левски“ ще бъде силно затруднено.

От 21 юни до приключване на протестите се забранява престоят и паркирането на паркингите на пл. „Св. Александър Невски“, пл. „Народно събрание“, пл. „Княз Александър I“, по ул. „15 ноември“ и ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“, а на 22 юни се забранява паркирането по бул. „Дондуков“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“.

От Столичната община напомнят, че съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите участниците в тях не могат да носят оръжие или други предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; граждани, които са в очевидно нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване.

Още за политическата криза


loading...